Piyasalar ABD Verilerini Bekliyor!

07.09.2018 09:33
  •  A 

Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, gelişmiş ülkeler, ons altın, cds'ler hemen hepsi bugün ABD'den 15:30'da gelecek olan verileri bekliyor. Dünyanın diğer ülkelerinde ekonomiler için aynı şeyi söylemek mümkün değil ama, ABD'de işler gayet iyi gitmeye devam ediyor.

Bugün Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi, işsizlik, ortalama kazançlar verileri çok önemli. Eğer özellikle saatlik kazançlar verisinde beklenti ve üzerinde artış yaşanacak olursa, FED'in faiz artışı konusunda elinin güçleneceğini ve faiz artışı yapmak durumunda kalacağı bekleniyor. Olası FED faiz artışlarının gelişmekte olan ülke paraları ve faizleri üzerinde baskıları arttırdığını da biliyoruz. Kısacası zaten yüksek enflasyon baskısını kırmak için önümüzdeki toplantıda faiz artışı yapması beklenen TCMB, bugün ABD verileri yüksek gelecek olursa, faiz baskısını daha çok hissedecektir.

Suriye'de Gerilim Sürüyor!
             Suriye'de tarafların her biri farklı amaç ile farklı telden çalmaya devam ediyor. ABD-Fransa-İngiltere Suriye'de terörist PKK'nın kolu olan PYD-YPG yapılanmasını korumayı, ele geçirdiği petrol kuyularındaki hakimiyeti sağlamlaştırmayı hedefliyor. Bu amacı hasır altında tutup, sivil halkı korumak amaçlı kimyasal silah kullanması halinde ESAD'ı vuracaklarını söylüyorlar. 

Türkiye olarak biz, dikkatleri YPG-PYD'nin sahiplendiği petrol bölgesinden çıkartılması gerektiğine çekmeye çalışıyoruz. Rusya-İran bu konuda ne düşünüyor çok net değil ama, onların da aslında Türkiye'ye yakın amaçlarda olmaları gerekir. 

Her neyse, işte bu gelişmeler içinde haftayı tamamlamak üzereyiz. BİST'de tüm bankalar neredeyse dip yaptıkları bu seviyelerden kıpırdamamak için uğraşıyorlar. Hatta kısmi iyi bir haber olsa sanki hemen yukarı tepkiler vermek istiyorlar gibi teknikleri var. Bu nedenle BİST bankalarda ekstra sert satışlar olmazsa, önemli bir düşüş yaşamayabilir. Ama yükselişi de benzer nedenle sınırlı kalıyor. O yüzden biz bir süre daha hisse bazlı tekniklere odaklanmaya devam etsek doğru olur görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta sonu ve son işlem gününde bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.09.2018
    09:01

    Sürpriz bir gelişme olarak Brunson Davasının savcısı değişti. Bu gelişmeden Brunson'un akıbeti ile ilgili bir değişiklik çıkar mı bilemiyorum. Ama bu tarz savcı ya da hakim değişiklikleri yargıda her zaman olur. İlle de baktıkları davaların bitmesi beklenmez. Zaten yüzlerce dosy... Devamı »

  • 05.09.2018
    09:18

    Dün Rusya ve Suriye ordusu İdlib'e füze operasyonu başlattı. ABD'de eğer Esad kimyasal silah kullanırsa ben de konuya dahil olur ve Esad'ı vururum uyarısı yaptı. Tüm bu gerilimler bölgeden Türkiye'ye yeni bir mülteci dalgası başlama riski yaratıyor. Tabi... Devamı »

  • 04.09.2018
    09:54

    Bir süredir kur ve faizlerle çok ciddi bir hasar yaşadık. Varlıklarımızda çok ciddi erimeler yaşandı. Peki bu erime artık sona erdi mi derseniz, buna henüz evet diyemiyorum. Sebebi ise ABD ile ilişkilerin akıbeti. Çünkü eğer ilişkiler daha da gerilecek olursa... Devamı »

  • 03.09.2018
    09:10

    Ağustos aylık ve yıllık TEFE ve ÜFE verileri 10:00'da açıklanacak. Kur ve faiz artışlarının sürüyor olması ile birlikte tepeden tırnağa her alanda zamlara muhatap oluyoruz. Elektrikte daha yeni ciddi bir zam görmüşken, yeni bir zam daha geldi. Doğal olarak, bu ve ... Devamı »

  • 29.08.2018
    09:12

    Sistemli bir şekilde baskı sürüyor. Moody's 18 Türk bankasının ve 2 finans kurumunun notlarını indirdi. 14 bankanın birer kademe, 4 bankanın iki kademe, 2 finans kurumunun da kurumsal aile notu birer kademe indirildi. Gerekçe TL'deki değer kaybının fonlama riskini arttı... Devamı »