Son Düzlükteyiz!

18.06.2018 09:02
  •  A 

Seçimler öncesi son haftaya girdik. Umarım hafta sonu yapılacak seçimler sonrasında tüm sıkıntılı süreç tersine döner ve hepimiz için yeniden pozitif bir döneme gireriz. Seçimlerden kim kazanırsa kazansın, ekonomi için gerekli tedbirleri almak zorunda kalacağı için, sandıktan kim çıkarsa çıksın, seçim öncesi yaşanan negatif tablonun kısmen de olsa iyileşeceği görüşündeyim. 

Seçim yasakları başladığı için, sandık tahmini yapmak istemiyorum. Temennim, ülkemizin lehine sonuçlar çıksın. 

Brent Yüzümüze Gülüyor!
              Bayram arifesinde hareketlenen kurlar bayram esnasında yüksek seyretti. FED 25 baz puan faiz artışı yaptı ve yılı dört faiz artışı ile kapatma hedefi güçlendi. Avrupa Merkez Bankası ise, varlık alımlarının yıl sonuna kadar süreceğini açıkladı. Beklentilerde daha erken sonlanması olduğu için, ECB'nin bu açıklaması paritenin düşmesine neden oldu.

Maalesef ihracatımız Euro ağırlıklı, ithalatımız ise Dolar cinsi olduğu için bu durum pek de lehimize değil. Bayram esnasında kurların yükselmiş olması da iyi olmadı. Ama bu esnada yüzümüze gülen ve bizim için çok önemli olan brent fiyatları oldu diyebiliriz. Brent arife günü 76$ iken, şu an 72,92$ düzeyinden işlem görüyor. Her 10 Dolar bizim için 4 Milyar Dolar'lık bir büyüklük demek. Teknik seviyelerine bakınca, brent 72.36$ seviyesini aşağıya kıracak oursa ki, öyle olmasını bekliyorum. Brentteki düşüş 67$ düzeyine doğru devam edebilir. 

Ayrıca, hafta sonu bankalar arası piyasaların kapalı olmasından ötürü kurların yüksek kaldığı görüşündeyim. Bankalar arası piyasaların açılması ile kurlarda da düşüş yaşanmasını bekliyorum. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının da kurlarda olumsuz etkisi olabilir. Hala bu sorunu aşamadık.

Artık ne olacaksa olacak. Seçimler öncesi son hafta bir şekilde bitecek. Ne olacaksa bekleyip göreceğiz. Yaklaşık 2,5 aydır seçim gündemi ile düşmüştük. Ben artık pozitif sürece girmeyi bekliyorum.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.06.2018
    09:08

    İyi Bayramlar! Bugün yarım gün işlem olacak. İkinci seans olmayacak. Şimdiden tüm Müslümanların ve siz sevgili dostlarımın Ramazan Bayramını kutlarım. Borsa için iki aydır artarak kötüleşen bir süreç yaşıyoruz. Umarım bayram d&oum... Devamı »

  • 13.06.2018
    08:48

    10:00'da Nisan ayı sanayi büyümesi verisi açıklanacak. Beklenti % 5.7 ve önceki gerçekleşme ise, % 7.6 olarak görülüyor. Nisan sanayi büyümesinde son dönem yaşanan kur ve faizlerin etkisi tam görülmeyeceği için, büy... Devamı »

  • 12.06.2018
    09:12

    Yıla % 7.4 büyüyerek başladık. Sanırım bu alanda yine dünya ikincisi olmuşuz. Ama hemen belirtmek isterim ki, detaylarına bakınca çok sağlıksız bir büyüme görüyorum! İhracat %0.5 artarken, ithalat ise %15.6 artmış. % 11'lik hane halkı tüketimi sayes... Devamı »

  • 11.06.2018
    09:24

    Bugün Nisan cari hesap ve 1.çeyrek büyüme verimiz açıklanacak. Bir önceki büyüme % 7.3 idi. Bugün açıklanacak büyüme verimizin de % 7 ve üzerinde yüksek bir büyüme rakamını içermesi bekleniyor. Önemli o... Devamı »

  • 08.06.2018
    09:29

    Ekonomi yönetiminde doğru zamanlama ve güven çok önemlidir. Maalesef bir kaç yıldır faizleri zorlama ile sabit tutmaya çalışıyorduk. Siyasi baskı ile TCMB politika faizlerine dokunmadan sözüm ona faiz artışı yapmıyordu. Ama aslında Gecelik Geç Lik... Devamı »