Sanayi Büyümesi ve FED Kararı Açıklanacak!

13.06.2018 08:48
  •  A 

10:00'da Nisan ayı sanayi büyümesi verisi açıklanacak. Beklenti % 5.7 ve önceki gerçekleşme ise, % 7.6 olarak görülüyor. Nisan sanayi büyümesinde son dönem yaşanan kur ve faizlerin etkisi tam görülmeyeceği için, büyümede yüksek rakam görülebilir. Ama esas olan haziran ve sonrasındaki büyüme verileri olacaktır.

FED Faiz Kararı Açıklanacak!
              21.00'de ABD FED'in faiz kararını duyacağız. 25 baz puanlık bir artış olabileceği beklentisi var. Ama asıl, 2018'de toplam kaç kez faiz artışı yapılacak yönünde açıklamaları önemli olacaktır. Üç kez faiz artışı olacak denen bir yıla başlamışken, en az dört kez faiz artışı olabilir şeklindeki bir açıklama, piyasalarda baskı yaratabilir. 

Açıkçası şu an için FED'in bu faiz ihtimallerinin zaten fazlası ile satın alındığı görüşündeyim. FED'den ziyade, asıl Avrupa Merkez Bankası ECB'nin varlık alımlarını azaltması daha etkili olabilir. 

Maalesef şu an BİST olarak çok farklı gündemlerin baskısı ile oldukça kötü seviyelere inmiş durumdayız. Endeks düştükçe, hisselerde kredili pozisyon taşıyanların öz kaynak tamamlama satışları yaptığını ve hisselerin bu nedenle de son günlerdeki düşüşleri yaşadıklarını düşünüyorum. Hatta, bazı kurumlarda seans içinde hisse düşecek beklentisi ile başlangıçta verip, düşüş sonrası aynı adetleri geri alarak, ek düşüşlerden korunma yoluna gidildiğini görüyorum. Hisselerdeki düşüşler hisseye özel olmadığı için, arada bir anda tavan yapan hisseler olduğunu görüyoruz. Dediğim nedenlerle satış yapanlar, hissede sert alım başlayınca, aynı şekilde alıma geçtikleri için, bir anda hisse tavan olabiliyor.

Bu ve Altındaki Fiyatlardan Alımlar Gayet Normaldir. 
              Gördüğünüz gibi endeks üzerindeki baskı sürüyor. Dövizdeki yeniden yükseliş de bu baskıya neden oluyor. Bu nedenle destek-direnç tablosunda paylaştığım alt endeks seviyelerine düşme riski taşıyoruz. Bu yüzden hisselerde mevcut seviyelerin de altları görülebilir. Nakit bulunanlar endeks ve hisseler düştükçe alımlarını yapabilirler. Ama seçim sonuçlarının yaratacağı riskler nedeniyle, alımlarından sonra da hisselerin düşme riski olduğunu bilerek bu kararlarını uygulamalılar. Faiz artışında yaşanan gecikme yüzünden, hem kurlar hem de faizler olabileceğinin de üstünde arttılar. Bu nedenle, eğer seçim sandığı risklerin daha da artacağı sonuçların çıkmasına neden olursa, o zaman ekstra düşüşlere de hazır olmak gerekir. 

Ama gerçekten de bir çok hisse için gayet iyi yatırım seviyelerindeyiz. Umarım seçimler sonrasında hızlı bir toparlanma sürecine gireriz ve hepiniz yeniden karlı fiyatları görür ve içinde olduğunuz zararlardan en kısa sürede kurtulursunuz. Büyük kayıplar nedeniyle haklı bir moral bozukluğu yaşıyorsunuz. Lakin tekrar ediyorum; kredili hisse almadıysanız, elinizdeki hisse ekstra düşse de yeniden maliyetlerinize geldiği ve geçtiği takdirde, bu kayıplar kaybolacaktır. Aradaki kayıplar satmadığınız takdirde geçici görüntüler olarak kalacaktır. Piyasa ve hisseler bizlerin kontrol edemeyeceği gelişmelerin etkisinde bulunuyorlar.

Yapıcı Dil Kullanılmalı!
              İktidar ya da muhalefet yapıcı bir dil kullanmaya özen göstermeli. Piyasa dengelerini bozacak konularda inatlaşmalardan kaçınmalı. Görüyorsunuz baskı ile geciktirilen faizler nedeniyle şu an çok daha yüksek faiz artışı yapmak zorunda kaldık. Aynı zamanda buna rağmen kurlar da çok ciddi yükselmiş durumda. Bu gelişmeler bir çok şirketin finansal olarak zorlanmasına, ödeme güçlüğüne düşmesine neden oluyor ve olacaktır. Borç yapılandırmaları ve konkordato haberleri artarak geliyor ki, bu daha da artabilir. Eğer piyasalarla kavga edersek, bu açıklamaların yerini iflaslar da alabilir. Siyasiler ve yönetenler bu hassasiyetleri bilerek açıklamalarda bulunmalılar.

Hepinizin en kısa sürede yeniden karlı günlere dönmenizi dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.06.2018
    09:12

    Yıla % 7.4 büyüyerek başladık. Sanırım bu alanda yine dünya ikincisi olmuşuz. Ama hemen belirtmek isterim ki, detaylarına bakınca çok sağlıksız bir büyüme görüyorum! İhracat %0.5 artarken, ithalat ise %15.6 artmış. % 11'lik hane halkı tüketimi sayes... Devamı »

  • 11.06.2018
    09:24

    Bugün Nisan cari hesap ve 1.çeyrek büyüme verimiz açıklanacak. Bir önceki büyüme % 7.3 idi. Bugün açıklanacak büyüme verimizin de % 7 ve üzerinde yüksek bir büyüme rakamını içermesi bekleniyor. Önemli o... Devamı »

  • 08.06.2018
    09:29

    Ekonomi yönetiminde doğru zamanlama ve güven çok önemlidir. Maalesef bir kaç yıldır faizleri zorlama ile sabit tutmaya çalışıyorduk. Siyasi baskı ile TCMB politika faizlerine dokunmadan sözüm ona faiz artışı yapmıyordu. Ama aslında Gecelik Geç Lik... Devamı »

  • 07.06.2018
    09:04

    Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı var. Yeni bir faiz artışı olacak mı göreceğiz. Olacak, olmayacak, 25-50-75-100 puan olur, hiç olmaz. Gerek var, gerek yok diye her fikir var. Artık zamanında yapılmadığı için, şimdi neyin tepkisi ne kadar olur inanın ben hesaplayamıy... Devamı »

  • 06.06.2018
    08:35

    Maalesef seçimler öncesinde piyasa baskıları sürmeye devam ediyor. Bizim kendimize ait belirsizlik risklerimizin yanı sıra, gelişmekte olan ülkeler piyasalarından da yaklaşık 12.5 Milyar Dolar'lık çıkış yaşanmış durumda. Bu sadece borsalarda değil tabi, para piyasala... Devamı »