Kurlardaki Ateş Düşmeden Bize Rahat Yok!

18.05.2018 08:49
  •  A 

Hakan Atilla Davasından beklentilerden çok düşük bir ceza çıkması iyi oldu. Ama bu davanın olası Halkbank konusu ile ilgisi yoktu zaten. O nedenle Halkbank'a bir ceza gelecek mi, gelmeyecek mi anlaşılana kadar bu konu ciddi bir risk olarak sürecek. 

Artık bu nedenden midir bilemiyorum, kurlardaki yükseliş baskısı dinmiyor. Biz de kendi elimizle bu ateşe odun atıyoruz. Seçimlerden sonra TCMB'nın özerkliği ile ilgili oluşan belirsizlik bir güven sorunu yaratmış durumda. Sonuçta faizleri zorlama ile belirleyebilirsiniz tabii ama, eğer piyasalarda bu zorlama ile belirlenecek faizlerin ekonomik bir karşılığı yoksa ve siz döviz borçlu bir ekonomi iseniz, bu davranışınızın karşılığı olarak döviz kurları ve tahvil faizleri ekstra yükselir. Kaldıki şu anda da bu oluyor. Hem kurlar, hem de tahvil faizleri ve dolar borçlanma faizlerimiz yükselmeye devam ediyor. 

Eğer TCMB faiz artışı ile bu duruma müdahale etmezse, seçimlerin sonuna kadar kurlar üzerindeki baskı sürecek gibi duruyor. Çünkü cumhurbaşkanımız seçimlerden galip çıkınca, faiz belasından da galip çıkacağım, faiz oranların ve şeklinin çok farklı olacağını göreceksiniz tarzı bir açıklama yapınca, TCMB'nın özerkliği gündeme taşınmış oldu. Yabancı yatırımcı ve fonlar açısından merkez bankalarının özerkliği önemli bir detaydır.

İşte bu ortamda zaten seçim ve Halkbank'ı da ilgilendirebilecek bir ABD dava süreci varken, bir de TCMB özerkliğini dahil edince, belirsizlik ve risk yaratan gündemlerimiz piyasayı iyice bunaltmış oldu.

Yapacak bir şey yok. Görüldüğü kadarıyla TCMB sessizliğini korudukça, kur manipülasyonu biraz daha sürecek gibi duruyor. Sonuçta bunları yönlendiren biz olmadığımız için, bizler bu sürecin bir an önce bitmesini beklemek zorunda kalacağız. 

Sabırla bu sürecin geçmesini bekleyin. İnanın bu sureç bitecek, arada hisseler belki çok farklı paniklemelerle biraz daha kayıplar yaşayabilirler ama, bu süreç geçtiğinde göreceksiniz bu kayıplar çok hızlı telafi edilecek. 

Şimdiden hepinizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı Kutlarım!

Hepinize huzurlu ve güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.05.2018
    09:20

    Dün ABD'deki Hakan Atilla davası sonuçlandı. Hakan Atilla kendi savunma avukatlarının bile beklediğinden daha düşük şekilde 32 ay ceza aldı. Tutuklu kaldığı 14 ay bu süreden düşülerek kalan süre cezasını çektikten sonra serbest kalacak. Karara kar... Devamı »

  • 16.05.2018
    09:28

    Türkiye için tek önemli olan sadece faizler mi? Yani ne olursa olsun faizler muhakkak düşük olsun öyle mi? Enerji ihtiyacımızın neredeyse tamamına yakınını ithal eden bir ekonomi olarak, Dolar kuru dirençsiz ve soluksuz yükselsin hiç sorun değil mi?... Devamı »

  • 15.05.2018
    09:27

    14 Mayıs 08:43'te paylaştığım ''TCMB'nın Özerkliği Kalkacak Mı?'' başlıklı yazımın daha dumanı dağılmadan, cumhurbaşkanından bu yönde yeni bir açıklama geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız, TCMB'nın özerk olduğunu ama yürütmenin başından gelecek s... Devamı »

  • 14.05.2018
    08:43

    Piyasalar Neden Durulmuyor? Öncelikle bir erken seçim sürecindeyiz. Hatta bu seçim sonrasında ciddi bir sistem değişimi olacak. Parlamenter sistemden, cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine(aslında buna biz de başkanlık desek çok daha kısa ve anlaşılır... Devamı »

  • 11.05.2018
    09:17

    101.490 altında panik ve kredili satışlar gelir düşüş hızlanır uyarım sonrası 97.849 seviyesine kadar 3.641 puan çok hızlı düşüş yaşadık. Bu esnada ciddi kredi teminat tamamlama satışlarının yaşandığını düşünüyorum. Ama bana göre kredi riski olan hesapl... Devamı »