Trump Yeni Bir Kriz Yaratıyor!

09.05.2018 09:22
  •  A 

Trump 2015 yılında İran ile yapılan nükleer anlaşmasından ABD'nin çekildiğini açıkladı. AB ülkeleri ise İran ile yapılan anlaşmaya bağlı kalacaklarını açıkladırlar. İran da anlaşmaya bağlı kalacağını ve ABD dışında özellikle AB ile konu hakkında görüşmeler yapılacağını açıkladı. Eğer bu görüşmelerden sonuç alınmazsa, o zaman yeniden nükleer çalışmalarına dönecekleri uyarısını yaptı.

Trump'ın anlaşmadan çekilme kararını İsrail dışında veya belki de Suudi Arabistan dışında olumlu gören ülke yok. Umarım bu karar dünya için yeni bir savaş krizini ortaya çıkartmaz. Çünkü eğer böyle bir gerilim başlarsa, bölgemiz yeniden aşırı ısınacaktır. Sanki dertlerimiz yetmiyor gibi, bir de bu sorun ile mücade etmek zorunda kalırız.

ABD, aldığı bu karar sonrasında, üç ve altı aylık süreler sonrasında İran ambargolarının yeniden başlayacağını açıkladı. Demirçelik, uçak parçaları, kömür, finans gibi ambargoların devreye gireceği açıklandı. 

Kısacası dünya bu sabaha yeni bir kriz ile başlıyor.

Türk Varlıklarında Satış Sürüyor!
              Maalesef tahvil, borsa ve TL'de satışlar aynı hızla sürüyor. Dövizin ateşi düşürülemiyor. Dolar şu an yine yeni zirveler deniyor. Maalesef bu ortamda borsa değerlemeleri tamamen psikolojik etkiye girmiş durumda. Böyle zamanlarda neresi destek olur tahmini çok güçtür. Dolar bazında çok ciddi bir negatif ayrışma içindeyiz. Yabancı bir yerde ciddi geri dönüş yapacaktır ama bu yer neresi olacak bunu söylemek seçim süreci ve sonuçları ile ilgili diye düşünüyorum. 

Çok kötü bir süreçteyiz. Tekrar tekrar söylüyorum krediden kesinlikle uzak durun. Yeni alımları kademeli şekilde yapmayı düşünün. Elinde hissede yakalananların ise, çok farklı nedenlerle değer kayıpları yaşandığını bilerek, bir süre hisselerini ve borsayı unutup, başka işlerine yönelmeleri doğru olacaktır. Bu günleri de atlatacağız. Ama nereye kadar düştükten sonra yeniden yükselme sürecine gireceğiz bunu öngöremiyorum. Tamamıyla seçim sonuçlarına göre bu cevap netleşecektir. 

Moraller herkeste kesin bozuktur ama yapacak bir şey yok. Çok özel ve ekstra bir süreç yaşıyoruz. Umarım fazla uzun sürmeden bu süreçten çıkarız. Göreceksiniz ki, piyasaya yeniden güven geldiği anda paraşütsüz düşen hisseler yine aynı hızla bu düşüşleri geri alacaklardır. Tamamen siyasetin bozduğu bir piyasadayız. Sabredip, bu sürecin bitmesini bekleyeceğiz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.05.2018
    09:53

    Osmanlı'da genelde padişahların tahta çıktıkları zaman yeniçeri ve sipahilere dağıttıkları bahşişe verilen ada ulufe dendiğini biliyoruz. Ama daha genel anlamı olarak da, kapıkulu askerlerine, saray ve devlet kuruluşlarındaki bazı görevlilere üç ayda bir verilen &u... Devamı »

  • 07.05.2018
    09:48

    Seçim Süreci Başladı! Seçim tarihinin ilanı ile aslında bu süreç başlamıştı ama partilerin cumhurbaşkanı adaylarının ilan edilmesi ile bu durum netleşmiş oldu. Adaylar mitinglerine başladılar. Bu seçim diğer seçimlerden çok daha önemli bir... Devamı »

  • 04.05.2018
    09:28

    TCMB ve bankaların üzerinde yaratılan baskıların yararını mı, yoksa zararını mı görüyoruz şimdi söyleyin hadi! Sanki bütün ekonomik gidişin, tüm hükümet politikalarının, cari açık, işsizlik, enflasyon, TL.'nin değer kayıplarının tek müsebb... Devamı »

  • 03.05.2018
    09:35

    Saat 10:00'da Nisan aylık ve yıllık TÜFE-ÜFE verileri açıklanacak. Son dönemlerde çok fazla dış etken olduğu için özel bir beklentim yok. Açıklansın görelim diyorum. Düşüş görülmesi kısmi olumlu etki yaratır. Ama öncek... Devamı »

  • 02.05.2018
    09:26

    S&P'nin Türkiye ile ilgili bir görüş açıklama toplantısı olmadığı halde, not indirimi yapması piyasa için şok ve sürpriz bir indirim kararı olarak görüldü. Ama açıkçası tamam belki öyledir ama bunun herkes için sürpr... Devamı »