Yeni Yaptırımlar Mı Geliyor!

07.05.2018 09:48
  •  A 

Seçim Süreci Başladı!

Seçim tarihinin ilanı ile aslında bu süreç başlamıştı ama partilerin cumhurbaşkanı adaylarının ilan edilmesi ile bu durum netleşmiş oldu. Adaylar mitinglerine başladılar. Bu seçim diğer seçimlerden çok daha önemli bir seçim olacağını söyledik. Nedeni de sistem değişiyor. Parlamenter sistemden, cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçiyoruz. Seçimlerde millet vekillerinin seçimi ve dolayısı ile meclisin oluşumu ile cumhurbaşkanı seçimi birbirinden ayrı olacak.

Meclis yapısını oluşturacak millet vekillerinin seçiminde iki büyük ittifak ve HDP'nin rekabetini göreceğiz. Cumhurbaşkanı seçiminde de açıklanan adayların rekabeti yaşanacak. Meclis alınan oylar nispetinde % 10 barajını geçen partilerin çıkartacağı millet vekillerinden oluşacak. İttifak ile seçime katılan partiler için % 10 baraj kriteri ittifak oylarının toplamı üzerinden değerlendirilecek. Bu nedenle, Cumhur ve Millet ittifaklarının içinde yer alan partilerde baraj korkusu olmayacak. Ama HDP için baraj geçilmesi halinde millet vekili çıkartma hakkı olacağı için büyük bir risk olacağı görüşündeyim. Seçimlerde HDP'nin baraja takılacağı düşüncesindeyim.

Bu görüşümün nedeni; HDP'nin bir önceki seçim sonrası özellikle güney doğudaki bir çok şehrimizde PKK yapılanmasına neden olan yerel destekleri vermiş olmasına bağlıyorum. Bölgede Terör örgütü PKK yapılanması nedeniyle yaşanan şehir terörü bölge vatandaşlarımızın can ve mal kayıplarına neden oldu. Kürt vatandaşlarımızın ortaya çıkan görüntülere bakıp da, PKK yüzünden Suriye'deki sahnelerin ülkemizde de yaşanmasından mağdur olduklarını anlamış olacaklarını düşünüyorum. Bu yüzden PKK törör örgütüne mesafe koyamayan HDP'ye mesafeli durabilirler. Bu yönde bir tavır HDP'nin baraja takılmasına neden olur.

Yeni Yaptırımlar Mı Geliyor!
              Çok açık ki, seçimler öncesinde sözde müttefiklerimiz Türkiye'yi zora sokmak ve iktidarın oy kaybetmesi için çaba sarfedecekler. S&P'nin program dahilinde olmayan not indirimi sonrası şimdi de, ABD'nin Parlamentodan Türkiye'ye silah satışının askıya alınması konusunda bir karar çıkartılma çabasını görüyoruz. Ortak yatırım yapılan F35 savaş uçağının Türkiye'ye satışına mani olmak için hazırlıkları görüyoruz. Eğer bu yönde bir karar çıkarsa ilişkiler gerilecektir.

Bu yönde bir yaptırımın çıkıp-çıkmaması ABD ile ilişkilerin gidiş yönü konusunda sinyal olacaktır. Eğer silah ambargosu kararı çıkacak olursa, devamında seçimler öncesi Halkbank davası ile ilgili de sorunlar yaşanabilir. Ancak, eğer ABD bu hamleleri yapacak olursa, zarar vermek istedikleri iktidarın oyunun daha da artmasına neden olabilirler. Yani amaçlarının tersi bir sonuçla da karşılaşabilirler.

Petrol Yükselmeye Devam Ediyor!
              11 Nisan tarihinde ''Yeni Tehlike Petrol Olur Mu?'' diye uyarmıştım. 71$ üzerine çıkılırsa petrolde 80$ seviyelerine doğru bir yükseliş riskinden bahsetmiştim. Maalesef gelişmeler bu görüşümün gerçekleşmesi yönünde ilerliyor. Petroldeki yükseliş cari açığımız nedeniyle her alanda bize sıkıntı yaratacak bir konudur. Petrole dayalı fiyat artışları aynı zamanda enflasyon için de problem yaratacaktır.

Sıkıntılı Bir Başlangıç Yapacağız!
              Aslında gelen ABD Tarım Dışı İstihdam verileri beklentilerden düşük kalınca, ABD borsalarında yaşanan yükselişin paralelinde bir BİST başlangıcı yaşanmasını bekliyordum. Ama yukarıda yazdıklarım nedeniyle, yine sıkıntılı bir haftaya başlıyor olabiliriz.

Teknik olarak 101.490 desteği çok önemli. Umarım kırılmaz ve en kısa zamanda yeniden 103.000 üstüne çıkarız. Eğer bu olmaz ve 101.490 desteği de kırılacak olursa, destek-direnç paylaşımlarımdaki alt endeks riskleri iyice güçlenmiş olur.

Ancak üstüne basarak söylüyorum! BİST için bu değerler ciddi iskontolu seviyelerdir. Ama maalesef psikolojik etkilerle yaratılan negatif algıların yarattığı bir fiyatlama sürecinden etkileniyoruz. Kredisiz kalınması halinde bu düşüşler sonrasında hisseler yeniden bu kayıplarını telafi edeceklerdir. Seçimlerin bitişine kadar  ilgilenecek başka işlere odaklanmanızda yarar olabilir. Seçimin galibi kim olursa olsun, bu negatif süreçten çıkılacaktır.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.05.2018
    09:28

    TCMB ve bankaların üzerinde yaratılan baskıların yararını mı, yoksa zararını mı görüyoruz şimdi söyleyin hadi! Sanki bütün ekonomik gidişin, tüm hükümet politikalarının, cari açık, işsizlik, enflasyon, TL.'nin değer kayıplarının tek müsebb... Devamı »

  • 03.05.2018
    09:35

    Saat 10:00'da Nisan aylık ve yıllık TÜFE-ÜFE verileri açıklanacak. Son dönemlerde çok fazla dış etken olduğu için özel bir beklentim yok. Açıklansın görelim diyorum. Düşüş görülmesi kısmi olumlu etki yaratır. Ama öncek... Devamı »

  • 02.05.2018
    09:26

    S&P'nin Türkiye ile ilgili bir görüş açıklama toplantısı olmadığı halde, not indirimi yapması piyasa için şok ve sürpriz bir indirim kararı olarak görüldü. Ama açıkçası tamam belki öyledir ama bunun herkes için sürpr... Devamı »

  • 27.04.2018
    09:19

    Arkadaşlar, Gün geçmiyor ki, piyasalarımızı bozan yeni bir haber gelmesin. Son olarak erken seçim gündemi içine girmemiz piyasaları dalgalandırdı. ABD'de on yıllık faizler % 3'lere dayandı diye borsalara satışlar geldi. Hatırlarsanız strate... Devamı »

  • 26.04.2018
    09:23

    Geç Kalan Tedavi Yarar Vermez! Dün beklenti yazımın sonunda ''esas sorun diğer belirsizliklerdir, sadece faiz hiçbir yaraya merhem olmayacaktır!'' demiştim. Gördüğünüz gibi öyle de oldu. Ben faiz artışı yapmaz, yaparsa da ge... Devamı »