Düşüşler Psikolojik!

27.04.2018 09:19
  •  A 

Arkadaşlar,
              Gün geçmiyor ki, piyasalarımızı bozan yeni bir haber gelmesin. Son olarak erken seçim gündemi içine girmemiz piyasaları dalgalandırdı. ABD'de on yıllık faizler % 3'lere dayandı diye borsalara satışlar geldi. 

Hatırlarsanız strateji yazılarımdan ''Ekonomiler Düzeldiği İçin Borsalar Düşecek!'' başlıklı 2015 tarihli bir yazımda; 

''Hatta, gelişmiş ekonomilerde önce FED, daha sonra Avrupa'daki ülkelerde faiz artışları başladığında, paranın değeri ve paraya olan talep artmaya başlayacaktır. FED faizleri ne zaman % 3,5 - % 4 civarlarına gelirse, FED'in mortgage krizi esnasında piyasaya verdiği parayı daha hızlı geriye çekmek isteyeceğini görebiliriz. Zamanında ekonomileri canlandırmak için nasıl varlık alımı ile piyasaya para sürüldüyse, bu sefer de bankalara varlık satımı yaparak ellerindeki fazlalık para geri çekilmek istenecektir.''

demiştim. İşte şimdi ABD faizlerinde bu döneme yaklaşmaya başladık. Bu sürecin riskini bilin ve yaşananları panikle karşılamayın diye hatırlatıyorum. Bu işler sürpriz değil yani. Ama bize yansımasını o tarihte çok da kötü beklemediğimi yazıyordum. Yine şirketler için aynı düşündedeyim. Ama yansıma beklediğimden şimdilik daha olumsuz oluyor. Çünkü arada geçen sürede bizi etkileyecek olumsuz bir takım gelişmeler yaşadık. 15 Temmuz hain darbe girişimi, yaşanan her türlü terör eylemleri, Suriye'deki sıkıntılı durum, AB ve ABD ile gerilimi devamlı artan ilişkiler, artan cari açık, enflasyon, faiz derken, şimdi de erken baskın seçim piyasalarımızı olumsuz etkiliyor. 

Düşüşler Psikolojik, Bilançolar Gayet İyi!
              İşte benim için önemlisi bu zaten. Yani bilançoların iyi olması çok önemli. Çünkü şirketler içinde bulunduğumuz ortamın etkileri ile kötü fiyatlansalar da, asıl ederleri daha yüksek ise, ilk fırsatta o hedeflere ulaşırlar. Ya da en azından düşen hisselerinizin bilanço riskleri nedeniyle düşmediğinizi bilmenizi isterim. 

Lütfen zaman zaman strateji yazılarımda zamanında yazdığım yukarıdaki yazının ve borsalar için uyarıyorum başlıklı yazımın içeriklerinde yer alan gelişmiş ülkeler için yaptığım uyarıları okuyunuz. Sonra içerikteki gelişmeler başladığı zaman, düşüncelerinizde daha hazırlıklı olursunuz.

Neyse dediğim gibi, üç aylık bilançolardan gelenler gayet güzel. Akbnk, garan, tkfen, soda, anacm, trkcm, froto, toaso, goody açıkladıkları karlarda, bilanço olarak gayet iyi gittiklerini gösteriyorlar. Artan kurlar nedeniyle ihracatlarını katlayan otomotivcilerin karları süper diyebilirim. Bankaların açıklanan karlarında da, işlerin beklenenden iyi gittiği gözüküyor. Bankaların iyi olması endeksi etkileme oranları yüksek olduğu için ekstra olumlu bir durum. Banka raporlarında yüksek fiyatlı beklentilerin yayınlanması BİST düşüşlerinde fren yaratacaktır.

Peki Neden Düşüyoruz?
              Eski üyelerimiz yıllardır gelişmelere göre yansımaları gördükleri için artık bu sorunun cevabını biliyorlar. Yeni üyelerimiz için tekrarlıyorum. Psikolojik yansımalar nedeniyle düşüyoruz. Özellikle ABD'deki süren halkbank davasından bankacılık sektörünü de etkileyebilecek riskli bir ceza çıkar mı korkusu nedeniyle bankacılık sektörü oldukça düşük fiyatlanıyor. Bu riskten çekinen yabancı fonlar dahil, hisselerden biraz uzak duruyorlar. Hatta, arada riski azaltmak için gelen satışların da olduğunu görüyoruz. 

Aynı şekilde diğer yabancı ağırlıklı hisselerde de satışlar nedeniyle BİST'in yabancı payının % 63.87 düzeyine indiğini görüyoruz. ABD ile halkbank ve Suriye planları üzerindeki gerilim olası bir sertleşme riski nedeniyle pisikolojileri bozuyor. Hal böyle iken şimdi bir de seçim riskleri yabancıların kafasını karıştırmış olabilir. Önceki seçimlerde parlamenter sistemin kurallarına göre seçim yapılıyordu. Ak Parti her şekilde en büyük parti olarak seçimlerden çıkar ve iktidar değişmez diye düşünen yabancılar, seçim nedeniyle olası risklerden pek çekinmiyorlardı. 

Ama bu seçimde tümden bir değişim var. Başkanlık seçimi misali cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyoruz. Önceki sistemde % 49.9 çok büyük bir yüzde ile iktidar olmanın yolunu açarken, yeni sistemde % 50+1 alan kişi başkan olacak. Başkan diyorum, çünkü bence asıl ifadesi de bu olmalı. 

Bu seçimdeki ittifaklar ve yeni sistem nedeniyle, seçimler sonrası için ben siyasi değişimler olabilecek riskler görüyorum. Meclis çoğunluğu muhalefete geçebilir. Aynı şekilde cumhurbaşkanlığı seçiminde de ikinci tura kalınacaktır görüşündeyim. Burada en kilit oylar HDP oyları olacaktır. Eğer ikinci tura kalınırsa, HDP seçmeni, ya da tam söylemek gerekirse Kürt kökenli seçmenlerimiz hangi adaya oylarını verecek olurlarsa, o adayın seçimlerin galibi olarak çıkma şansı çok büyük diye düşünüyorum. Kısacası ilk turda sayın Erdoğan seçilirse tamam, ama ikinci tura kalınırsa, değişim riski yüksek olacaktır. 

Neyse, bu görüşüme katılmayanlarınız da var. Ama ben olası ihtimalleri tahmin ederek yazmak zorundayım ki, buna göre olası yansımaları tahmin edebilelim. Sonuçta seçimlerde bir siyasi yapı değişimi olacak olursa ne olur konusundaki risklerden çekinen yerli ve yabancı satışlara neden oluyor olabilir.

Yoksa bilançolarına göre hisselerden gereğinden fazla korkmanıza gerek yok. Bu fiyatlar bile oldukça iskonto içeriyorlar ki, daha fazlası olursa iskonto oranı iyice artmış olur. 

Bu nedenle, yaşanan düşüşlerin psikolojik olduğunu bilmenizi isterim. Yani bir anda tersine bir yükseliş dalgası da yaşayabiliriz. Ama seçimlerden olası bir siyasi el değişimi ihtimali güçlenmeye başlarsa, böyle bir sonuç halinde ülkede sorun yaşanırmı riskinden çekinecek olanların ekstra satışlarının gelme riski de olabilir. 

İşte bu nedenle psikolojik etkilerin ağırlıklı olduğu bir piyasaya girmiş bulunuyoruz. Ama önemli olanın asıl bilançolar olduğunu hepinizin bilmesini ve bu açıdan da gereğinden fazla korkmaya gerek olmadığını hatırlatmak istiyorum. Hele ki, yakın zamanda ABD'deki halkbank davasından korkulmayacak bir sonuç çıkarsa, işte o zaman gelen bilançoların pozitif etkilerini çok net bir şekilde görmeye başlarız. 

Kısacası düşüşler olursa da sıkın dişinizi. Yapacak bir şey yok. Maalesef borsalarda bu tarz etkilerle fiyat oluşumları yaşanabiliyor. Bunlara mecburen katlanmak zorunda kalacağız. 

Bu akşam ailece İstanbul'a yola çıkacağız. Salı öğleden sonra dönüşte olacağız. Pazartesi İstanbul'dan seansa katılacağım. Eşim hafta sonu şirket eğitimlerinde olacağı için, baba ve kızları İstanbul'da geziyor olacağız. Buse, sanırım bizi iyice İzmir'li diye düşünüyor olsa gerek ki, sizi şuraya, buraya götüreyim diyor :) Halbuki henüz 20 yaşında, ben ise 21 yıl İstanbulda yaşadım :) Olsun, İstanbul çok değişti. gezdirsin bakalım nereleri gösterecek bize.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.04.2018
    09:23

    Geç Kalan Tedavi Yarar Vermez! Dün beklenti yazımın sonunda ''esas sorun diğer belirsizliklerdir, sadece faiz hiçbir yaraya merhem olmayacaktır!'' demiştim. Gördüğünüz gibi öyle de oldu. Ben faiz artışı yapmaz, yaparsa da ge... Devamı »

  • 25.04.2018
    09:17

    Bir süredir akıllarda olan bu soru bugün cevap bulacak. Öncesinde mevcut faizleri hatırlayalım diyorum. TCMB Faiz Oranları; Marjinal fonlama faizi; % 9,25 TCMB borçlanma faiz oranı % 7,25 Bir hafta vadeli repo ihale faizi oran... Devamı »

  • 24.04.2018
    08:58

    25 Nisan Çarşamba günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Piyasada kısmi bir faiz artışı yapılacağı yönünde beklentilerin de olduğunu duyuyorum. Ama ben TCMB Para Piyasası Kurulunun siyasi baskı nedeniyle faiz artış kararı almasını beklemiyorum. Eğer PPK 25 Nisan tarihin... Devamı »

  • 20.04.2018
    08:42

    Bugün iş, ekonomi, siyaset, borsa yazmayacağım. Ama yine gündem olan bir rezilliğe değineceğim! Dün FB-BJK arasında Kupa yarı final maçı vardı. Ben FB.li bir taraftarım. Oturdum İzmir'den maçı izliyorum. Büyük kızım da İstanbul'da maçta. Futb... Devamı »

  • 19.04.2018
    09:24

    Sonuçta seçim kararını, bu kararı verme çoğunluğu olanlar alırlar. Öyleyse, eğer İYİ Parti seçime giremez denirse, bu sonucu bilerek seçimin ekstra erkene alınması bir baskın seçim olur. Ama seçimlerin bu kadar erkene alınıp da, İYİ Partinin de s... Devamı »