BİST Üzerindeki Suriye Baskısı Bitti Mi?

17.04.2018 09:21
  •  A 

Bu soruya kısmen evet demekle birlikte tam olarak bitti demek doğru değil. Çünkü Trump piyasaları bozan twitini attığı zaman BİST 113.500 civarındaydı. BİST, Suriye operasyonu bittikten sonra tepki veriyor olsa da, henüz bu yükseliş tepkisi sonrası ancak 111.115 seviyesini görebildik. Yani Suriye operasyonu öncesindeki seviyelere henüz çıkamadık. 

Trump, Rusya'ya Ek Yaptırımları Askıya Aldı!
              Trump, Rusya için açıklanması beklenen ek yaptırımların askıya alındığını açıkladı. Bu gelişme, Rusya kaynaklı gelişmelerin, gelişmekte olan ülkeler üzerindeki baskısını azaltması açısından olumlu bir durum.

Atilla Davası Yine Ertelendi!
              7 Mayıs'a ertelenmiş olan dava, tercümanların yeterli hazırlığı yapabilmeleri için 16 Mayıs tarihine ertelenmiş. Bu açıklama ilk anda olumlu gibi görülebilir. Ama asıl önemlisi davanın içeriği ve daha da önemlisi Halkbank'ı ilgilendirecek sonraki olası kararlar olacaktır. Eğer Halkbank için bir ceza çıkmazsa, başta Halkbank olmak üzere tüm bankacılık sektörü çok pozitif etkilenir. Ama piyasa genelinde bir ceza çıkması beklentisi sürüyor. Bu konuda bir çok pazarlıkların da olduğu söyleniyor. 

O yüzden, Atilla Davasının ertelenmesi sınırlı olumlu tesir yaratır. Halkbank konusunun ne olacağı çok daha büyük önem taşıyor. Eğer bu konuda bir ceza riski büyük ise ve olası bu cezanın piyasada satın alınmış tutarın altında ya da üstünde çıkmasına bakılacaktır. Sabah Bloomberg ekranındaki konuğun, piyasa tarafından satın alınmış olası ceza tutarı 3,5 Milyar Dolar ifadesi yer alıyordu. Eğer bu durum genel piyasa için böyle ise, bu rakamın altındaki tutarlar olumlu, üstündeki tutarlar ise olumsuz baskı yaratacaktır. Eğer hiç ceza gelmeyecek olursa, o zaman bankanın hissesi ralli yapacaktır. Bu tür cezalarda ilk anda çıkan rakamlar sonrasında anlaşma ile ciddi indirime uğruyorlar. 

Tabii olası bir ceza rakamı ne olursa olsun, hükümetimizin böyle bir ceza çıkması halinde buna tepkisi de çok önemli olacaktır. Bir ceza çıkar ve bu cezayı tanımayacak olursak, o takdirde bunun yaptırımları olabilir. Bugün Duyuru Panelinde Çinli ZTE'ye uygulanan bir yaptırım açıklaması paylaştım. Ne demek istediğime örnek olabilecek bir gelişme olabilir.

Bütçe 20.2 Milyar Açık Verdi!
           Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, Mart 2018 dönemine ilişkin bütçe  gerçekleşmelerini değerlendirdi.

Bütçe gelirlerinin martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,4  artarak 48,2 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 16,8 artışla 68,4 milyar  lira olarak gerçekleştiğini aktaran Ağbal, bu çerçevede bütçe açığının 20,2  milyar lira, faiz dışı açığın ise 10,6 milyar lira olduğunu ifade etti.
          Ağbal, ocak-mart döneminde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 15,7 artarak 167,4 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde  17,7 yükselerek 187,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

AP Türkiye Raporu Açıklanacak!
             Bugün açıklanması beklenen raporun, şimdiye kadarki en sert raporlardan biri olması bekleniyor. Ama aynı zamanda ilk kez FETÖ'nün bir terör örgütü olarak görüldüğü yönünde açıklamaların da yer alması bekleniyor. Rapor açıklandığında nelerin yer aldığını görmüş olacağız. Kısacası sadece olumsuz etki yaratmayabilir. 

İşte, tüm bu gelişmeler altında BİST'in kısmi olumlu açılması bekleniyor. Ama devamı ne olur gelişmelere göre şekillenecek. 

Yeni Öngörüler İçin Zorlanıyorum!
             Trump'ın twiti ile çok sert düşüş yaşayıp, ekstra düşük fiyatlar gördük. Şu an ise tekniklere ve olası gelişmelere bakınca, tam ortada bir görüntümüz var. Bu nedenle görülen düşük fiyatlardan maliyetlenmiş olanlar, olumsuz bir gelişmede hemen satışa geçebilirler. Aynı şekilde de, olumlu gelişmelerin sürmesi halinde ise BİST'deki kısmi toparlanma devam edecektir. Ben düşük fiyatların yarattığı görüntüler nedeniyle karar veremiyorum. O nedenle fazla sayıda yeni teknik öngörü yapmaya halâ cesaret edemediğimi bilmenizi isterim. 

Kısacası BİST üzerindeki Suriye baskısı azalsa da, bizim kendi özelimizde çok daha farklı baskı nedenleri olduğunu görüyorsunuz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.04.2018
    09:25

    ABD-İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye müdahalesi cumartesi sabaha karşı gerçekleşti. Tam da düşündüğüm gibi sınırlı bir müdahale oldu. Rusya'ya ait hiç bir üs ya da hedefe füze atılmadı. Bu nedenle Rusya da, önceden bilinen Esad ... Devamı »

  • 13.04.2018
    09:10

    Trump bir twit attı, bizim bölgemiz ve piyasalarımız yangın yeri oldu. Kurlar rekor üstüne rekor kırdı. BİST de bir anda çok sert düşüş yaşayarak 106.624 seviyesini görmüştü. Maalesef açık öngörülerde savaş riskine yakalanınca kala... Devamı »

  • 12.04.2018
    09:45

    Dün ABD Başkanı Trump'ın, Suriye'yi vuracaklarını ve bunu yapmaya kalktıklarında ABD füzelerini engelleyeceklerini söyleyen Rusya'nın hazır olmasını, çünkü ABD füzelerinin Suriye'ye geleceğini söylediği bir twitt mesajı ile tüm düny... Devamı »

  • 11.04.2018
    15:41

    Yaşanan sert düşüşün nedeni, Trump'ın attığı ;''Rusya hazır olsun, o füzeler Suriye'ye gelecek!'' twitinden kaynaklandı. İki ülkenin Suriye konusunda karşı karşıya gelme riski tüm piyasaları panikletti. Maalesef böyle zamanlarda alıcılar yok... Devamı »

  • 11.04.2018
    09:38

    Dünyanın en büyük ekonomisi ve askeri gücü ABD'ye ait. Dolayısı ile ülkenin başkanı da, en güçlü siyasi kişilik. Lakin FED kararlarında ABD başkanından özerk bir şekilde istediği gibi davranabiliyor. Bizde de TCMB 2001'de özerk bir kur... Devamı »