ABD Verileri Önemli!

09.03.2018 09:05
  •  A 

Bugün ABD şubat ayı tarım dışı istihdam rakamı, işsizlik verisi, saatlik ücretler verileri gelecek. Sanırım artık dikkat çekmeye gerek yok. ABD verileri ne denli iyi gelirse, FED faiz artış sayısı, hızı ve oranı gündem olmaya devam edecektir. Bu baskı parite ve bizim gibi ülke kurları için sıkıntılı bir süreç demektir. Eğer içeride ve dışarıdaki risklerimizi bir an önce azaltmayı başaramazsak, kur ve faiz baskısı önümüzdeki büyük risk olur. Ki, bugün için de kur ve faizlerde yukarı yönlü bir baskı görüyoruz.

Faiz ve kurdaki yukarı yönlü ataklar, belli bir dönem ya da sürede de olsa, BİST için baskı yaratacaktır. Ayrıca, ABD ile yaşanan sorunlarda uzlaşmayı sağlayamazsak, ABD'nin bölgedeki tüm planlarını Türkiye'nin aleyhine yaptığı gayet net. O yüzden Nisan'da görüşüleceği söylenen ABD'deki Halk Bankası Davası yine gündem olmaya başlayıp stersi arttırabilir. Bu konu ve devamındaki olası negatif etki tepkiler zinciri boyutu şimdiden tahmin edilemeyecek kadar değişkenlik taşıyabilir. Karara göre devamındaki süreç çabuk atlatılabileceği gibi, derinleşen sorunlar da yaratabilir.

Bugün kur ve faiz etkisi ile BİST'de satış yönlü başlayabiliriz. Ancak, yine endeksten bağımsız hisse hareketleri olacaktır. En zoru da budur! Endeksten çekiniyorsanız, hisse bazlı hareketleri teknik görseniz de öngörüye eklemekte tereddüt edilebiliyor. Lütfen böyle zamanlarda sadece al/sat tablosunu değil, destek-direnç tablosu paylaşımlarını da dikkatle takip ediniz. Benim cesaret edemediğim kararlara sizler göreceğiniz direnç kırılmaları sonrasında kendiniz cesaret edebilirsiniz. 

Ayrıca, uzun vadeli yatırım hisseleri listemizde yer alan ve sitede çok kez yazışmalara neden olan netas ile ilgili sizlerden gelen bir paylaşım oldukça önemli bilgiler içeriyor. İletişim kısmında ilgili paylaşımı görebilirsiniz. Henüz şirket tarafından açıklanmamış bilgiler olduğunu bilmenizi isterim. Ama medya haberlerine düştüğü için bahsetmekte sakınca görmedim. Sanırım yakında şirketten de bu konuda doğru-yalan-yanlış diye bir açıklama gelecektir. 

Bu arada ABD başkanı Trump, çelik ithalatına % 25, alüminyum ithalatına da % 10 ek vergi getiren kararnameyi imzaladı. İşin diğer bir detayı da, ABD'ye makul davranan dost ve müttefik ülkeler için vergi kararlarında esneklik sağlanabileceğini açıkladı. Yani kişiye özel bu yöndeki uygulamalar ciddi uluslar arası sorunları ve davaları da beraberinde getirebilir. Bu karara karşılık AB bölgesi ve Türkiye de benzer kararları ABD için alacaktır diye düşünüyorum.

Hepinize kazançlı bir seans ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.03.2018
    09:24

    Moody's gece yarısı sürprizi ile notumuzu indirdi. Ba1'den Ba2'ye indirdiği notumuzun görünümünü ise, negatiften durağana çekti. Cari açık, dış kırılganlıklar, dış borç riski, siyasi riskler, artan faiz riski vs gibi bir takım gerek... Devamı »

  • 07.03.2018
    08:56

    ABD Başkanı Trump demirçelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler koyacağız diye bir gündem başlatınca, karşılığı AB'den de geldi. AB'de benzer şekilde ABD'den yapılan demir çelik dahil bir çok alanda karşılık düşünüyoruz açıklaması yap... Devamı »

  • 02.03.2018
    09:12

    Dün yine savaşın acı yönü gerçekleşti. Afrin operasyonunda 8 şehit ve çok sayıda yaralı verdik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de şifa diliyorum. Dünya neden savaş olmadan yaşayamıyor çok yazık. İnsanlardaki bu hırs, umarım bir gün d&uu... Devamı »

  • 01.03.2018
    09:01

    Özel bir gündem olmadığı için yazımı çok kısa tutacağım. Yıl sonu bilançolarının bitmesi ile temettü ve sermaye artışı dönemine girmiş olduk. Şirketlerden temettüler açıklanmaya başlandı. Temettü hisse değeri sabit dururken ödenen ek... Devamı »

  • 28.02.2018
    08:52

    ABD FED başkanı Powell, başkan olduktan sonra ekonomi hakkındaki ilk sunumunu dün senatoda yaptı. Ekonomideki büyümenin sürdüğüne ve ek faiz artışları da olabileceği iması yapınca, kur, dolar endeksi ve borsalar etkilenmiş görülüyor. Beklentilerde b&... Devamı »