Moody's Not İndirdi!

08.03.2018 09:24
  •  A 

Moody's gece yarısı sürprizi ile notumuzu indirdi. Ba1'den Ba2'ye indirdiği notumuzun görünümünü ise, negatiften durağana çekti. 

Cari açık, dış kırılganlıklar, dış borç riski, siyasi riskler, artan faiz riski vs gibi bir takım gerekçeler sıralayarak yaptığı bu indirim bana göre tamamen siyasi bir değerlendirme olarak görüyorum. Türkiye'nin % 10'u geçen büyümesini, önceki değerlendirmesinde yaptığı tahminlerin tersine pozitif gelişmeleri görmeyip, bu yorumları yaparak not indirmesi manasız ve politik bir davranıştır. 

Ben dikkate almıyorum. Zaten yatırım yapılamaz olan notumuz bu indirimle, yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına inmiş oldu.

Ancak diğer taraftan da şunu ifade etmek istiyorum; neredeyse herkesle kavgalı olduğumuz, OHAL uygulamalarının halen sürdüğü, farklı görüş açıklayanların hemen hain ilan edildiği bu dönemin de bir an önce yumuşatılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Dünya ile izole olan hiç bir ülke yolunda düz gidemez. Muhakkak önüne bir çok engel çıkartılır. Özel sektör ağırlıklı toplam dış borcumuzun bu denli çok olduğu bu ortamda, dış dünya ile iyi ilişkileri sağlamak, üstümüzdeki yükü hafiftelecek doğru bir davranış olur.

Moody's not indiriminin olumsuz baskısı olabilir ama kalıcı ve derin olmasını beklemiyorum. Hatta bakarsınız bir ''HERİF'' çıkar, kararın ne denli manasızl olduğunu göstermek için alıma geçerek BİST'in yükselmesine de katkı bulunabilir. 

Bunun dışında diğer günlerden özel bir gündemim yok. Normalde bugün BİST için kısmi bir yükseliş yaşanmasını bekliyordum. Kimbilir belki yine de öyle olabilir. Ama hisse bazlı yükselişlerin yine de görülebileceği görüşündeyim. 

Hepinize bol kazançlar dilerim!

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.03.2018
    08:56

    ABD Başkanı Trump demirçelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler koyacağız diye bir gündem başlatınca, karşılığı AB'den de geldi. AB'de benzer şekilde ABD'den yapılan demir çelik dahil bir çok alanda karşılık düşünüyoruz açıklaması yap... Devamı »

  • 02.03.2018
    09:12

    Dün yine savaşın acı yönü gerçekleşti. Afrin operasyonunda 8 şehit ve çok sayıda yaralı verdik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de şifa diliyorum. Dünya neden savaş olmadan yaşayamıyor çok yazık. İnsanlardaki bu hırs, umarım bir gün d&uu... Devamı »

  • 01.03.2018
    09:01

    Özel bir gündem olmadığı için yazımı çok kısa tutacağım. Yıl sonu bilançolarının bitmesi ile temettü ve sermaye artışı dönemine girmiş olduk. Şirketlerden temettüler açıklanmaya başlandı. Temettü hisse değeri sabit dururken ödenen ek... Devamı »

  • 28.02.2018
    08:52

    ABD FED başkanı Powell, başkan olduktan sonra ekonomi hakkındaki ilk sunumunu dün senatoda yaptı. Ekonomideki büyümenin sürdüğüne ve ek faiz artışları da olabileceği iması yapınca, kur, dolar endeksi ve borsalar etkilenmiş görülüyor. Beklentilerde b&... Devamı »

  • 27.02.2018
    09:04

    Bugün yazım kısa olacak. Teknik olarak 118.385 üzerinde yeniden zirve hareketi olmasını beklerim. Ki, şu an rakamlar bu yönde. İç dış piyasalarda da hava bu ihtimale uygun. Risk iştahı piyasalara geri dönmüş gibi görünüyor. FED tarafındaki sıkıntı aşılı... Devamı »