Spekülasyonlar Kararlarımızı Etkiliyor!

25.10.2017 09:29
  •  A 

Tam spekülatif bir piyasa olduk. Özellikle ABD ile ilişkilerimizdeki gerginlik ve Zarrab davası nedeniyle spekülasyonlara açık bir piyasamız var. Maalesef içinde bulunduğumuz ortamda bu ortamdan etkilenmemk mümkün değil. Cumhurbaşkanımız ve siyasilerimizin ABD'ye karşı söylemlerinin de sertleşmiş olması, yapılan spekülasyonlar için ''Acaba doğru mu?'' şüphemizin artmasına neden oluyor. Cuma günü tam bankalar da yükselişe katıldı, BİST 110.000'li direncini mi kıracak acaba derken, son yarım saat kala bir anda sert satışlar geldi. Ne olduğunu anlayamadık. Dün de, yine yükselen bir BİST varken, aniden satışlar gelmeye başladı. Görüyoruz ki, her ikisinin de nedeni çıkan spekülatif haberler. Dün de, Adalet Bakanlığından bir heyete ABD vizesi verilmediği haberi yayılmış. Seans bittiği gibi ilgili haberleri okuduk. Daha sonra yetkililer taafından bu haberin yalanlandığını görüyoruz. Yani spekülasyon dediğimiz konular belki de manipülatif haberlerden ibaret olabilir. Ama ortamı bozmaya yetiyorlar.

Anlaşılan ABD ile ilişkilerde rahatlama olmadığı takdirde, özellikle Nisan sonunda başlayacak olan Zarrab davasına kadar bu durum sürecek gibi. Ne diyelim Allah bize kolaylık versin de, bu ortamda zarar yapmadan doğru kararlar verebilelim. 

Normalde, bankalarda ve diğer bazı hisselerde yeni öngörüler yapacağım bir ortamdayız ama, bu ve farklı bir takım gelişmeler nedeniyle temkinli gitmeyi düşünüyorum. Bu yüzden yeni öngörü yapma konusunda ağırdan aldığımı görüyorsunuz. Ama benzer şekilde giderken, k.Irak referandumu ve ABd vizesi sonrasında 60'ın üzerinde yeni öngörüyü de bir anda yapabildiğimi görüyorsunuz. Bunların çoğu da gerçekleşme ile kapandı. Yine benzeri olabilir ama bu sefer gerçekten olası gelişmlerden çekiniyorum. Suriye ve Irak'ta bazı oyunları bozmuş olmamız ve özellikle milli paralarla ticaret konusunda bastırmamız nedeniyle, ABD ilşikilerimizin daha da gerilebileceği korkum sürüyor. 

Hazine Borçlanmalarındaki Sıkıntılar!
           Dün yapılan Hazine ihalesinde talep düşük ve faiz de yüksek oldu. Uzun süredir ilk kez talep yönünde bir sıkıntı görülmesi can sıkıcı bir durum.

Ayrıca, Hazinenin olası yakın vadeli 40 Milyar TL açık varken yaptığı son borçlanmalarla 67 Milyar gibi bir borçlanmaya gitmiş olması kafa karıştırıyor! Hazine faizlerin düşmesi gerektiği konuşulan bir ortamda neden ihtiyacının % 50'inden fazla bir borçlanmaya gidiyor? Acaba önümüzdeki günlerde likidite olarak bir sorun mu yaşanmasını bekliyorlar. Bu yüzden mi şimdiden bunun tedbirini alıyorlar acaba. Hatta bu ekstra likidte toplamanın altında olası finansal bir atak yaşanırsa, gerektiğinde piyasaları fonlayacak likiditeyi hazır tutmak da yatıyor olabilir. Aslında tedbirli bir davranış olarak iyi ama, neden gerek duyulduğu konusu tereddüt yaratıyor. 

İyi Gelişmeler De Var!
           Özellikle merkez bankası döviz rezervleri artıyor.

           Vergi artışları ile bütçe açıkları karşılandı. Vergi artması kötü belki ama ben olası ekonomik sorunların tedbirleri açısından bakıyorum.

           Barzani seçimleri en az sekiz ay askıya aldı.

           Bankaların dokuz aylık karları geçen yıla göre yine iyi gelecek diye düşünüyorum. Ama bir önceki çeyreğe göre karlar biraz düşebilir. Yine de oldukça güçlü banka bilançolarına sahibiz. Buna rağmen, bankalar için son paylaştığım görüşlerimi biliyorsunuz. Belki biraz uzak durmak gerekebilir. Yukarıdaki risklerin gerçekleşmesi halinde en çok etkilenen sektör olabilirler. Ama yine de ben bankalarımızda ciddi iskontolar olduğu görüşümü koruyorum.

Hava yolu şirketlerinde güçlü toparlanmalar var. Bu durum iki yıldır yaşanan turizm düşüşünün düzelmeye başladığına işaret.

           Büyüme oranlarımız iyi ve yabancı kurumlar da bu yönde tahminlerini yukarı revize ediyorlar.

Bu gelişmelerin ışığında ve dünkü haberlerin yalanlanması sonrasında BİST güne alım ile başlayabilir diye düşünüyorum. Ben yeni alım öngörülerinde temkinli de dursam, dün öncelikle takibimde olan hisseleri yazdım. Onların içinde açık öngörüsü bulunanları alım kararlarınızda değerlendirebilirsiniz. Sonuçta açık öngörü hedeflerim geçerlidir. Ayrıca, hedef fiyatların yukarı revize edilmesi de bir yerde yeni bir öngörüdür!  

Hepinize bol kazançlar dilerim.       

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
                  Stratejist
              Finans Yazarı
        www.borsaanalizci.com
       Twitter: @_Stratejist_


  • 24.10.2017
    12:08

    Arkadaşlar, ''Dış Etkenler BİST'i Düşürüyor!'' başlıklı yazımda o gün için bilançosunu iyi gördüğüm bazı hisselere dikkat çekmiştim. Henüz dokuz aylık bilançolar gelmedi ama özellikle yıl sonu bilançoları için takibimde olan bazı hisselere yeniden dikkat çekmek istiyorum. Bu arada yukarı... Devamı »

  • 24.10.2017
    09:31

    Biliyosunuz BİST'in bu son yükselişte 109.273'e ulaşan yükselişi yapmasını beklemiyordum. 105.426 seviyelerinde takılmasını bekliyordum. Bu görüşümün nedeni de, bankaların yükselişe katılmıyor olmalarıydı. Ama geçen haftanın son günlerinde bankalar da yükselişe katılınca, BİST geçen hafta için bekle... Devamı »

  • 23.10.2017
    09:34

    Tekrar takrar söylediğim bir görüşümü yeniden tekrarlayarak konuya gireceğim! Ben BİST'in en az % 30 iskontolu olduğu ve şu an için de en ucuz sektörün bankalar olduğunu düşünüyorum. Genelde de dokuz aylıklar sonrası yaşanan kısmi düzeltmenin olmasını, ondan sonra yıl sonu yükselişi yaşanmasını bekl... Devamı »

  • 20.10.2017
    09:24

    Referandum, OVP vergileri ve ABD vize sorunları nedeniyle sert düşen BİST için yaşanan düşüşleri teknik olarak normal ama geçici düşüşler olarak görmüştüm. ''Gereksiz Panik BİST'i Düşürdü!'' başlıklı yazımda, bankaların beklenen bilançolarına göre hedef fiyatlarına dikkat çekmiş ve potansiyel getiri... Devamı »

  • 19.10.2017
    09:26

    Türkiye Cumhuriyeti Türklerin kurdukları, tarihte öne çıkan 17'nci devlettir diye bilinir ve cumhurbaşkanlığı forsunda da böyle görülür. Aslında gerçekte çok daha fazladır. 32 beyliğimiz, 38 devletimiz, 15 imparatorluğumuz, 34 hanlığımız, 4 atabeyliğimiz, 10 cumhuriyetimiz var. Her birinin özellikle... Devamı »