Fitch Günü!

21.07.2017 09:34
  •  A 

Bu akşam Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Görünümün pozitife çevrilmesi muhtemel iyi gelişme olur. Şimdilik not artışı beklemiyorum. Ama Türkiye'nin bu notların çok üstünü hak ettiği görüşümü zaten biliyorsunuz. Fitch, güzel sözler söyleyip, bir süre daha gidişi izlemek istiyoruz. AB ile ilişkiler ve Suriye risklerinin etkilerini görmek istiyoruz diyerek hiç bir değişiklik de yapmayabilir.

Kararın etkileri açısından bakacak olursak,

Hiç değişiklik yapmamasının; olumlu değil, kısmen satış baskısı yaratmasını beklerim.

Görünümü pozitife çevirmesi; sınırlı olumlu bir gelişme olur. Belki de bu sebeple ekstra alıcı gelecek olursa, bu alıcılar satışlarla karşılanabilir. Ama sonuçta böyle bir satış sadece teknik anlamda bir kar satışı olur. Sonrasında not artışı beklentileri artacağı için, BİST gevşeyeceği seviyelerden bir süre sonra yeniden yükseliş yönünde hareketleri ve rekorları başlatabilir.

Not artışı yapılırsa; açıkçası bu ortamda ben bu ihtimali çok zayıf buluyorum. Bu karar çok ciddi bir pozitif yansıma yaratır. BİST son günlerde yaptığı yükselişin benzeri bir sert tepki daha verebilir. BİST'in not artışı kararında olası gidebileceği seviyeleri düne ait beklenti yazımdaki Dolar bazlı BİST hedeflerimde görebilirsiniz. Ama dediğim gibi, şimdilik bu yönde bir kararı beklemiyorum. Görünümün pozitife çevrilmesi benim için gayet iyi bir gelişme olur.

Seçimler Öncesi Türkiye'ye Yüklenmek AB'de Moda Oldu!
           Hatırlarsanız İngiltere seçimleri öncesinde de, ''Türkiye'nin AB'ye 3000 yılından önce girmesi mümkün değil'' diye açıklamalar vardı. Seçimler bitti ilişkiler sürüyor. Ticari anlaşmalar yapılıyor.

Şimdi de Almanya ile ilişkilerimiz iyice gerilmiş durumda. Önümüzdeki Eylül ayında parlamento seçimleri yapılacak olan Almanya'da yeniden bir Türkiye aleyhtarlığı başlamış durumda iken, son olarak Büyükada'daki bir aktivist toplantısında tutuklanan Alman vatandaşları nedeniyle karşılıklı gerginlik zirveye tırmanmış durumda. Şimdiye kadar olmadığı şekilde ikili ilişkilerimiz gerildi.

Türkiye'nin parçalanmış görüntülerinin yer aldığı haritalar üzerinden aktivite toplantısı yapmak ne denli bir aktivistlik işidir orasına hiç değinmiyorum! Çünkü medyanın habercilikte son dönem geldiği nokta yüzünden, haberlerin doğruluk derecesini bilemiyorum. Ama Almanya'nın konu Türkiye ve Türkiye'nin parçalanması olan her gelişmenin arkasında en başta yer alan devletlerin başında yer aldığı şüphe götürmeyen bir gerçek.  

Osmanlı'nın parçalanması ile sonuçlanan dünya savaşına dahil olmamıza neden olan Almanya, hatta yaklaşık 4 Milyon Türk'ün yaşaması nedeniyle ikinci vatan dediğimiz, Avrupa ve dünya kupası maçlarında kendi milli takımımız sonrasında tuttuğumuz ikinci milli takıma sahip olan Almanya olmasına rağmen, nedense Almanlar'dan aynı yönde bir sevgiyi hiç bir zaman göremedik. Çok küçük azınlıkların bile bulundukları ülkelerin siyasetinde etkileri olmasına rağmen, yaklaşık 4 Milyon Türk'ün etkisiz eleman olması da ayrı bir tartışma konusu olabilir!

Şimdilik böyle derin konuları geçelim. Ama kesinlikle Almanya Türkiye'ye karşı hiç bir zaman dostane bir tutum izlemeyen bir ülkedir. Bu gerçek üzerinden gidelim derim. Kendi ülkelerinde bizim aleyhimize olan işlerde mahkemelere karışamayız diyen, zamanında ari ırk yaratmak için arkalarına takıldıkları liderleri bir çok insanı katletmiş olan bu ülke, bizim ülkemizde kendi ülkelerini ilgilendiren bir konu olunca, bizdeki yargı ve mahkemeleri hiçe sayıyorlar.

Gerek Fransa'nın, gerekse Almanya'nın bu tavrının en önemli nedenlerinden birisi, AB'ye girecek bir Türkiye'nin nüfusa göre sandalye sahibi olunan AB parlamentosunda bu iki ülkenin hakimiyetine son verecek olması korkusu olabilir. Lütfen bana ülkemizin siyasi durumunun bu gerilimlerde etkisi yok mudur tepkisini vermeyin! Çünkü Ak Parti hükümetleri öncesinde de benzer sorunların aynı şekilde olduğunu hepimiz biliyoruz. 

Lakin Almanya ile ilişkilerin gerilmesi sıkıntılı bir durumdur. Çünkü Almanya AB'nin en etkili ülkesi olarak, bir çok konuda diğer AB ülkelerini Türkiye aleyhinde etkileyebilecek bir ülkedir. Ayrıca ülkemize en yoğun gelen turist gruplarının Almanlar olduğunu ve en yüksek ticaretimizin de Almanya ile olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle Almanya ile yaşanan gerginliği, iç siyaseti için yaşanan bir seçim politikası olarak lanse etmeli ve AB nezdinde bu gerilimin farklı alanlara taşınmasına, sorunun iki ülkenin vatandaşlarının davranışlarında olumsuz yansımalar yaratmasına imkan yaratmamalıyız. Yoksa hoş olmayacak sıkıntılar yumağına muhatap olabiliriz.

BİST gelmiş olduğu seviyeler nedeniyle bu gerilimi olumsuz değerlemeye kalkabilir. O nedenle gerilimin gidişatı BİST için de önemli olacaktır. Benim BİST için görüşümü biliyorsunuz. Ben artık teknik bir düzeltmenin yaşanmasını bekliyorum. Hatta bu beklentim yüzünden, son 5 Bin puanlık yükselişi kaçırmış durumdayım. Ama yine de bu tedirginliğimi koruduğumu söylemeliyim.

Tatil Başlıyor!
           Kısmetse, yarın Palamutbükü tatilimiz başlayacak. 29 Temmuz'da geri dönmüş olacağız. Tatil esnasında sabah yazılarım muhtemelen olmayacaktır. Çünkü sabah yazısını yazmaya kalktığımda, kaldığımız yerin sabah sabah kendi pide fırınından çıkan ateş gibi el yakan pidelerine misss gibi tereyağı sürerek yapacağım kahvaltıyı kaçırmış oluyorum. Yani bu durumu bana reva görmezsiniz değil mi :) 

Aslında güne erken başlayıp, sabah 8,00 gibi denize girmiş oluyorum ama kafamı bire bir piyasalara odaklamak tatil yapmama engel oluyor. O yüzden beklenti yazılarım aksayacaktır. Fakat bunun dışında bulduğum her fırsatta devamlı bir şekilde çardak altında açık olan borsa ekranım üzerinden sizlerle bağım kopmayacaktır. Tekniklerde gördüklerimi şu anda olduğu gibi ilgili tablolarda yine paylaşacağım ama buna zaman bulabildiğim zaman yapacağım. 

Yani sizinle bağlantım sürüyor olacak. Bu nedenle sorularınız ve mesajlarınız oldukça yazmayı sürdürün. Cevaplarımı ilk fırsatta vereceğim. Ama lütfen bunları yaparken, aslında benim tatilde olduğumu unutmayınız.

Sizlere bol kazançlı serin günler dilerim. İyi hafta sonları
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.07.2017
    09:27

    BİST son dönem bu sloganı benimsemiş koptu gidiyor doğrusu. Ben aman dikkat dedikçe, katlayarak yeni rekorlar tazeleniyor. Bu denli zorlandığım dönemler çok azdır. Grafiklere bakınca halen tamam artık bunun üstü yok, ya da evet borsa düşüşe başladı diyemiyorum. Ama bu denli hızlı yükselişi de gerçek... Devamı »

  • 19.07.2017
    09:03

    22-29 Temmuz arasında tatil yapacağım için, dün öğle saatlerinde aranızdan ayrılıp, önce Kuşadası'ndan ablamı aldım sonra da abla-kardeş Didim'e annemi ziyarete gittik. Tatil öncesi annemi görmek istedim. 52 yaşımın içindeyim ama annemin en küçük oğlu olduğum için mi, yoksa lise sonrası ben hep onda... Devamı »

  • 18.07.2017
    09:33

    Trump seçim vaatlerinde seçilince Obamacare denen sağlık reformunu değiştireceğini, şirketler için bir çok teşvik paketini ve vergi reformunu uygulamaya alacağını söylüyordu. Eğer bu dediklerini yaparsa, ABD ekonomisinin büyüme hızının artması ve Dolar Endeksinin de değerlenmesi bekleniyordu. Ki, se... Devamı »

  • 17.07.2017
    09:39

    BİST sadece diğer gelişmekte olan borsalardan değil, gelişmiş borsalardan da pozitif ayrışma gösteriyor. Ama bununla birlikte, genelde dünya borsalarında alım iştahları halen sürüyor. DOW endeksleri de yeni rekorlar kırıyor. FED bilanço daraltmadan bahsetmesine rağmen bu rekorlar ilginç gerçekten. ... Devamı »

  • 14.07.2017
    09:20

    101.500, hadi diyelim orası geçilirse 102.475 seviyesi görülürse kâr satışları beklediğimi, ve olası teknik bir düzeltme riskinden çekindiğim için izlemede kalacağımı son yazılarımdan biliyorsunuz. Ama BİST bana inat rekorlar kırmayı sürdürüyor. Yapacak bir şey yok. Böyle zamanlarda böyle gelişmeler... Devamı »