Dövizin Düşmesi BIST'i Toparlıyor!

07.12.2016 09:28
  •  A 

Israrla yazıyordum, BIST için karamsar değilim. Düşüşün nedeni dövizdeki sert yükseliş nedeniyle yaşanan panikten kaynaklanıyor diye. TCMB hiç bir şekilde faize müdahale etmemelidir. Bu yükseliş bir şekilde duracak ve geri dönüş yaşanacaktır görüşümü zaten hepiniz biliyorsunuz.

Bu yazılarımı yazarken, bazılarını sizlerle de paylaştığım, beni düzenli takip etmeyen, üyemiz olmayanlardan gelen BIST mi kaldı, bittik, battık, kim borsadan hisse alır diye bir çok mail tepkileri de aldığımı söyleyebilirim. Sanırım bu korkularını yansıtan arkadaşlarımız da ne demek istediğimi görüyorlardır. 

Neyse, sonuç olarak bir kaç gündür dövizde yaşanan geri dönüş esnasında, BIST'in ise tam tersi yükseliş tepkisi verdiğini görüyoruz. Bu yükseliş bugün Destek-Direnç Tablomuzda belirttiğim üst bollinger direncine kadar sürebilir. Ama bu seviyede 72.500 altı endekste alanların kar satışlarını görebiliriz. Yani yükseliş tepkilerinde de arada soluklanma yaşanabilir. Bu nedenle teknik dirençlerde sizler de kar realizasyonlarının önemli olduğunu biliniz. Henüz sular tam olarak duruldu demek için biraz erken.

Anayasa Teklifleri Meclise Geliyor!
           Siyasilerden gelen açıklamalara göre, bu hafta bitmeden, muhtemelen de yarın yeni anayassa değişikliği teklifi meclise gelecekmiş. Ak Parti'nin teklifi geldiği zaman, olası değişiklik konularını görmüş olacağız. Böylece olası anlaşmazlık riski hakkında daha rahat yorum imkanımız olacaktır. Eğer uzlaşmanın olacağı değişiklik teklifler görülürse, bu durum BİST'in yükselişine katkı sağlayacaktır. Siyasi belirsizlik, en önemli olumsuz etkenlerimizin başında geliyor. Belirsizliklerde azalma yaşandıkça, BIST'e olan ilgi artacaktır. Ancak yine de teknik seviyelerle olası hedef belirtmeyi doğru buluyorum. Şimdiden BIST şu olur, bu olur demek için uygun olmayan zor bir gündem sepetimiz var.

AB Liderleri, FED, ECB Kararları!
           Dışarıda bizim için etkili olacak önemli gelişmeleri biliyorsunuz. AB liderleri haftaya toplanıp AP'nin müzakereler hakkındaki tavsiyesini görüşebilir. Bu tavsiye onaylanmaz görüşündeyim. Böyle olursa, olumlu yansımaları olur. Ama AB liderleri AP tavsiyesini onaylayacak olursa, dövizde yukarı ve BIST'de aşağı yönlü tepkileri görürüz görüşündeyim. 

Aynı şekilde haftaya FED faiz kararı var. 25-50 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi var. 25 baz puanlık artış olumlu bile tepkiye neden olabilir. Ama 50 baz puan ve üstündeki olası bir faiz artışı ve faiz artışlarının 2017'de de ikiden fazla olacağının ilan edilmesi piyasanın yine bir süre bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle FED kararı da önemli olacaktır. 

Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankasının Kararı da kısmen önemli olacaktır. ECB varlık alımlarına şimdilik devam ediyor. Bu konudaki tutumu önemli olacaktır. Eğer ECB de, varlık alımlarını azaltacağı ya da daha yakın tarihte sona erdireceği türden açıklamalar yapacak olursa, o zaman FED'in olası faiz artışı kararının etkisi daha yüksek olur. Gelişmekte olan ülkelerden yaşanan para çıkışları bir süre daha yerel paraları zorlamaya devam eder. Şimdilik ECB'den piyasayı bozacak bir karar beklemiyorum.

EKK Yarın Açıklanacak!
           Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın alınan orta-uzun vadeli tedbirlerini açıklayacak. Açıklanacak yeni tedbirler ile, TL'nin istikrar kazanmasına katkı verileceği söyleniyor. Kararlar açıklanınca daha iyi yorum yapabiliriz.

Kısacası kurlardaki geri gelişin de etkisi ile BIST bir nefes aldı. Hisse bazlı daha iyi tepkilerin oluştuğunu da görüyoruz. Bu durum kısmen sürebilir ama önümüzdeki haftanın riskli gündemleri olduğu için, BIST belirttiğim teknik dirençlerinde kar satışları görebilir. Düşüşlerde nasıl ki aşırı panik yapmayın uyarısını yapıyorsam, yükselişlerde de, bir anda gereğinden fazla iyimser olmak doğru olmaz diyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.12.2016
    09:18

    Son dönem dövizde yaşanan sert yükselişler sonrasında cumhurbaşkanımız dövizini bozdur kampanyası başlattı. Kendisi de sattığı Dolar dekontunu paylaşmış deniyor. Son dönem yapılan anayasa görüşmelerine istinaden bahar aylarında bir referandum olacağı anlaşılıyor. İşte ben de buna dikkat çekmek ist... Devamı »

  • 05.12.2016
    09:30

    Cuma günü toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından yeni tedbir kararları alındığı, ancak alınan yeni kararların Perşembe günü açıklanacağını öğrenmiş olduk. İlginç bir durum. Dövizde cuma günü yaşanan sert yükseliş sonrasında gerçekleşen EKK toplantısı sonrasında alınacak yeni tedbirlerin il... Devamı »

  • 02.12.2016
    09:23

    Dün uzlaştıkları haberi ile yapılan liderler açıklamalarını dinleyince, Ak Parti ile MHP arasında yeni anayasa konusunda tam bir uzlaşmanın olup-olmadığı konusunda şüphelerim var! Çünkü, uzun zamandır Türkiye'yi en çok meşgul eden yeni anayasa ve başkanlık gündemi görüşmeleri sonrası açıklanan tek m... Devamı »

  • 01.12.2016
    09:40

    15 Temmuz'da ülkemizi iç savaşa sokarak bölmek ve rejimi değiştirmek maksadı ile yaşatılan hain darbe girişimi sonrasında KHK ile ülkenin yönetiliyor olması, Suriye ve Irak'ta direk savaşa dahil olmamız, AB ile kavgaya tutuşup, müzakerelerin askıya alınması görüşlerinin dile getirilmesi, ABD ile Sur... Devamı »

  • 30.11.2016
    09:23

    Umarım bunu derken, gelecek olan 2017 bize bu yılı aratmaz. Ancak neredeyse başımıza gelmeyenin kalmadığı, bir çok acıyı yaşadığımız çok zor bir 2016 yılı yaşıyoruz. Dün akşam Adana'da yaşanan kız öğrenci yurdundaki yangın eminim hepimizin yüreğini yaktı. Nur İçinde Yatın Masum Yavrularımız! ... Devamı »