Gözler Hükümet Üyelerinde Olacak!

17.11.2015 09:03
  •  A 

Bugün TBMM açılacak ve millet vekillerinin yemin töreni yapılacak. Başbakan Davutoğlu, yemin ettikten sonra cumhurbaşkanlığı külliyesine çıkarak, hükümet kurma görevini alacak. İşte bizim ve BIST için en önemli konuların başında yer alan gelişme de bu olacaktır diye düşünüyorum.

Kabinede yer alacak ekonomi kadroları ve yeni ekonomik reform paketinin detayları faiz ve kur politikalarımız için belirleyici olacaktır. G20 toplantılarında Ali Babacan'ı çok aktif göremediğimiz için, yeni ekonomi kadrolarında değişik isimleri görme ihtimalimizin yükseldiği görüşündeyim. Farklı isimler belki ilk anda tereddüt yaratabilir ama % 50 civarı oy ile iktidarı almış bir parti olduğu için, ekonominin patronları değişecek olsa da, bunun olumsuz etkisi kısa süre sonra atlatılacak ve esas olan alınacak kararlar olacaktır.

Seçimlerden sonraki yazılarımda önümüzdeki dönem için Türkiye'nin pozitif ayrışma ihtimalini yazdığımı biliyorsunuz. İlgili yazılarıma bir kez daha göz atabilirsiniz. Bu görüşümü koruyorum. Ekonomi kadrolarında ve özellikle faiz poltikasında değişiklikler ile FED faiz artışını başlatması halinde ilk anda olumsuz dalgalanmalar olursa da çok kalıcı olmaz. Özellikle petrol fiyatlarının düşük kalması bizim için çok önemli bir destektir. Ayrıca da, eğer FED faiz artışı için enflasyon şartından vazgeçmezse, düşen petrol fiyatlarının enflasyonu baskı altında tutacak olmasından ötürü enflasyonda istediği yükselişi göremeyebilir. Enflasyonun % 2 olması şartını korumaya devam ederse, faiz artışı planları etkilenecektir.

Dün Dow'un düştüğü seviyeden destek bulup hızlı toparlanması diğer Avrupa borsalarında da yükseliş tepkileriyle güne başlamamıza neden olacaktır diye düşünüyorum. Ama Dow'daki toparlanma sınırlı kalabilir.

Muhtemelen BIST de güne daha iyi bir başlangıç yapabilir. Ama dediğim gibi, yeni ekonomi kadroları piyasaları kısa vadede bozacak mıdır bilemiyorum. Ancak her türlü olası olumsuz tepki benim açımdan teknik olarak faydalı bir sonuç yaratır. Gap boşlukları ve gerekli teknik düzeltmeler bu sayede kapanırsa daha sağlıklı bir piyasa oluşur. Bu süreç esnasında bir süre daha hisse bazlı düşünmek daha doğru olacaktır görüşündeyim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.11.2015
    09:12

    Terör kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın masum insanları hedef aldığı için lanetliyorum. Ülkemizde yaşanan ve bizim canımızı yakan terör eyleminin bir benzeri Paris'de yaşandı. Bir çok masum insan bu eylemlerde hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve Fransız... Devamı »

  • 13.11.2015
    08:53

    Önümüzde FED faiz artışı riski, yeni hükümetin ekonomi kabinesi belirsizliği, Suriye'ye kara harekatı riski, başkanlık gündemi, vs. gibi negatif baskı yapabilecek konular var. Ama aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımını düşük faizle arttırabileceği açıklaması, hükümet sorununun ortadan... Devamı »

  • 11.11.2015
    08:53

    Tam seçimler bitti, mevcut iktidar yeniden güçlenerek tek başına iktidarını korudu derken, beklentilerin çok üstünde gelen AB tarım dışı istihdam verileri ve % 5'e inen ABD işsizlik oranı FED'in Aralık toplantısında faiz artışını başlatma riskini zirveye taşımış durumda. Eğer ABD tarım dışı istihdam... Devamı »

  • 10.11.2015
    08:57

    Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK. Mekanın cennet olsun. Maalesef bize bıraktığın Türkiye'de hiç de memnun olmayacağın işler oluyor Atam! Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulan, başımız sıkıştığında koşacağımız polis kurumund... Devamı »

  • 09.11.2015
    08:48

    Cuma günü 271.000 ile beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi ile, % 5 işsizlik verisi gözleri yeniden FED'e çevirdi. Bu veriler sonrasında Aralık toplantısında FED'in faiz artışını başlatma ihtimali yükselmiştir. Bu verilerle FED'in Aralık'ta faiz artışına başlaması muhtemel ... Devamı »