Sorun FED Mi?

12.09.2014 09:29
  •  A 

          Bence Bu Düşüşün Nedeni FED Değildi!
          FED'in iki bölgesel başkanı faiz ile ilgili laf etti diye mi bir anda düştük? Bence hiç ilgisi yok. Aynı durumu zaten uzun bir süredir yaşamıyor muyuz? Yani Yellen, uzunca bir süre faiz ile ilgili değişiklik yok dediğinin bir kaç gün sonrasında bölgesel FED başkanları faiz uyarıları yapmıyorlar mıydı? Peki bizim gibi DOW, DAX ve diğer gelişmekte olan borsalarda da düşüş yok mu? Bakın bakalım bizimle aynı zamanlama ve oranda mı düşüş yaşadılar? Özellikle DOW ve DAX sadece kısmi realize yaşıyorlar. O da, zaten ciddi rekor seviyelere yakın oldukları için gayet doğal. Ama BIST için rekor seviyelere geldik diyebilir miyiz?

           Kısacası, ECB'nin varlık alımı kararı öncesine kadar bu düşüşü teknik olarak yaşamamız normaldi. Ama ECB kararları sonrasında, bir anda bu şekilde düşmemizin nedeni, ortaya atılan bir tweet ve bunun içeriğidir görüşündeyim. Yani yine bir spekülasyon piyasası yaşıyoruz. Bu konudaki belirsizlik net yalanlanır ve ortadan kalkarsa, bu görüntü aynı şekilde telafi edilebilir. Ancak mevcut durum sürerse, yaklaşık bir aydır dikkat çektiğim teknik omuz baş omuz riskini yaşarız. Ama özellikle altını çiziyorum, teknik olarak bir formasyonun adının konması için, görülmesi gereken seviyeler vardır. BIST için de 76.600 - 76.056 civarı seviyeler aşağı kırmadan omuz baş omuz formasyonu var diyemeyiz. Bu destek seviyesi görülür mü bilemiyorum (Çünkü öncesindeki 78.250 kuvvetli bir destek) ama görülürse de, bir anda kuvvetli bir destek bulup alımların arttığını da görmemiz büyük ihtimaldir. İşte henüz başlamamış bir formasyonla kendimizi gereğinden fazla korkutursak, o zaman tam alım yapılması doğru olacak seviyelere geldiğimizde, bu korku yüzünden alımdan imtina ederiz. O zaman da ciddi bir alım fırsatını sırf erken söylenen omuz baş omuz korkusu yüzünden kaçırmış oluruz. Bu nedenle şuan için teknik olarak bir omuz baş omuz riski olduğunu bilsek de, bu formasyonun başlama riski olan seviyenin aynı zamanda bir alım desteği de olabileceğini bilmemiz lazım. 

           Yok eğer BIST bu desteğine gelir, alım tepkilerini göreceğimize satışlar artarak bu destek aşağıya kırılırsa, işte o zaman omuz baş omuz formasyonu başladı diyebiliriz. Bu formasyon önemli bir düşüş formasyonudur. Olası düşüş hedeflerini de bir süreden beri yazıyorum. Dünkü beklenti yazımda da gördünüz. 

           Ben özellikle ECB'nin karararı sonrasında bunun olmasını şimdilik beklemiyorum. Umarım haklı çıkarım. Yoksa bizi üzecek bir dönem yaşamak zorunda kalırız. Ama hemen bir başka teknik için de dikkat çekmek istiyorum! 76.600 - 76.056 seviyelerinin aşağı kırılması ile düşüş formasyonu olan omuz baş omuz riski nasıl varsa, aynı şekilde bu seviyelere yaklaşıp yeniden yukarı dönülmesi halinde de, bu sefer yükseliş formasyonu olan Ters Omuz Baş Omuz formasyonunun da gündeme geleceğinin bilinmesini isterim! Bu formasyonun başlaması halinde, olası yükseliş hedefleri benim beklentim olan 31 Mayıs 2013 gap boşluğunun çok daha üstüne denk gelir!

           Yaşayıp göreceğiz.  Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 11.09.2014
    09:24

    Sanayi büyümesinden sonra, büyüme rakamlarının da sorunsuz gelmesini beklerken öyle olmadı ve büyüme 2.çeyrekte Yıllık % 2.1 gelerek beklentilerin altında kalmış oldu. Şahsen Temmuz ayının sanayi üretimi rakamlarına bakınca, beklenti altında kalmış olan büyüme rakamlarının devam eden çeyrekte kısmen... Devamı »

  • 10.09.2014
    09:04

    Bir süredir FED'in olası faiz artışı süreci için sizleri uyarıyordum. Ancak ECB'nin kararları ve ABD tarım dışı verisinin kötü gelmesi nedeniyle FED sürecinin riskinin bu yıl yaşanma ihtimalinin iyice azaldığı görüşünden ötürü, hisselerin ve BIST'in de alımlara sahne olabileceği görüşündeydim. Tabii... Devamı »

  • 09.09.2014
    08:47

    Dün açıklanan sanayi üretimi Temmuz'da yıllık % 3.6 artış göstererek beklentileri aştı ve bu hafta beklediğimiz bize ait üç veriden ilki olarak sırasını savmış oldu. Sırada Çarşamba günü büyüme ve Perşembe günü de ödemeler dengesi verileri var. Ben büyümenin ve cari açığın da bizim için pozitif sonu... Devamı »

  • 08.09.2014
    09:13

    Perşembe günü ECB Ekim başında varlık alımları ile piyasaya likidite vermeye başlıyorum dedi. Rakam henüz belli değil ama, ECB'nin Ekim başında varlık alımlarına başlıyor olması gelişmekte olan ülkeler için iyi bir gelişmedir. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin alt... Devamı »

  • 05.09.2014
    09:08

    Dün yapılan ECB toplantısından çok önemli piyasa destekleme kararları çıktı. Hatırlarsanız Haziran ayının başında yaptıkları toplantıda; Para politikası duruşunda gevşeme, Devamı »