Gözler ABD Tarım Dışı İstihdam Verisinde!

10.01.2014 09:16
  •  A 

     FED'in tahvil alımını azaltmaya devam etmesi açısından gelecek olan tarım dışı istihdam verisi önemli olacaktır. Tarım dışı istihdam verilerinde ciddi artışlar söz konusu olur ve işsizlik % 6,5 seviyesinin altına inecek olursa, tahvil alımında yeni azaltmalar, ABD faizlerinde artış kararları yaşayabiliriz. Beklenenleri aşacak bir veri, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için de kısa vadede olumsuz yansıma yaratabilir. 

    Hemen belirteyim ki; BIST'te yaşanan düşüşler ve mevcut olan düşüş risklerinin ana nedeni siyasi gerilimlerdir. Bunlar çözülmeden gelecek diğer olumlu etkenlerin faydasını çok fazla göremeyiz. Ancak, içerideki bu stres sürerken, gelebilecek ABD tarım dışı istihdam verisinde ciddi bir yükseliş görülürse, ya da ABD faiz artışı kararı alınırsa, ekstra olumsuz etkilenebiliriz. Muhtemelen bu durumumuz devamlı tekrarladığım gibi, Mart seçim süresinin bitişine kadar benzer şekilde sürecektir diye düşünüyorum. 

     Kısacası ABD verilerinde bozulmalar olursa, bunun BIST'e olumlu yansıması kalıcı olmaz ve fazla sürmez. Ama ABD verilerinde ekstra iyileşmeler gelirse, bunun maalesef BIST üzerindeki etkisi kısa vadede daha fazla olumsuz ve kalıcı olabilir.

    İki günlük realizelerin sonrasında güne kısmen alımlarla başlanmasını ama bu toparlanmanın kalıcı olmamasını bekliyorum. Destek-Direnç Tablosundaki sıralı dirençler içerisinde kalan bir yükselişin ötesine gitmeyi beklemiyorum.

    Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
   

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 09.01.2014
    08:54

    Ratingçiler Farklı, Ben dahil bir çok kişi son dönem yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle Türkiye'nin ratinglerinin olumsuz etkilenmesinden çekiniyoruz. Yaşanan olumsuzluklara bir de not indirimi dahil olur mu korkuları yaşıyoruz. Bir kaç gün evvel Fitch ve son olarak da Moody's yaptığı açıklam... Devamı »

  • 08.01.2014
    09:12

    BIST ve BIST içinde yer alan hisse senetlerinin fiyatlarını değerlendirirken, eğer hisseler ortaklık değişimi ile el değiştiriyorsa, yani mevcut sahibinden bir başkasına satılıyorsa işimiz kolaydır. Çünkü bir el değiştirme, satın alma, ya da satma fiyatı vardır. Buna göre şirket belirli bir fiyattan... Devamı »

  • 07.01.2014
    09:15

    Düşünün ki, göreceli olarak ucuz dediğimiz bir anda, ortaya çıkan siyasi gerilim ve açıklamalar nedeniyle bir anda 61.000'li BIST seviyesi görülüyor ama aynı anlarda yaşanan gelişmeler nedeniyle ''ne oluyor? nereye gidiyoruz?'' korkularına kapılıp uygundan daha da uygun gördüğümüz fiyatlara bile el ... Devamı »

  • 06.01.2014
    09:06

    Özellikle 17 Aralık sonrası yaşadığımız düşüşün ekonomik nedenlerle olmaması nedeniyle, yükseliş tepkileri de ekonomik nedenlerle değil, daha ziyade benzer sebeplerle olacaktır. Yani yapılan rüşvet ve yolsuzluk göz altılarının sonuçları salı vermeler olursa, ya da başbakanımız tarafından basın ile d... Devamı »

  • 03.01.2014
    09:08

    DOW, DAX gibi önemli gelişmiş borsalarda realizeler yaşanıyor. Bu durum çok normal. Bir süredir rekorlar kıran gelişmiş ülke borsalarında, bu rekorların düzeltmesi ve kâr realizelerinin yaşanıyor olması beklenen bir gelişmeydi. Bu borsalarının rekorlarına ayak uyduramayan BIST, dışarıdaki realizeler... Devamı »