Nisan Ayı Cari Açığı %112.4 Arttı!

13.06.2023 10:58
  •  A 

Dün paylaşmayı atladığım cari açık verisini de göz ardı etmemek, bu nedenle Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ın bağımsız şekilde, baskı altında kalmadan rasyonel politikaları uygulaması çok önemli. Bu nedenle Nisan cari açık verilerini paylaşmak istedim.

Cari işlemler açığı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 112,4 artarak 5 milyar 404 milyon dolar oldu; üst üste cari açık verilen ay sayısı 18’e çıktı. Yıllık cari açık da 57 milyar 806 milyon dolarla Temmuz 2012’den bu yana en yüksek düzeyine yükseldi.

Cari açığın ana nedeni dış ticaret dengesinden kaynaklanıyor. Dış ticaret açığı nisan ayında geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslanınca %61.7 büyüyerek 7.1 Milyar Dolar olmuş. Ocak-Nisan dönemi açık da 36.3 Milyar Dolar'a çıkarak, geçen yılın aynı dönemine göre %41.7 artış göstermiş.

Swaplar dahil edilip de bakılan TCMB rezervlerinin de 60 Milyar Dolardan fazla eksi olduğunu düşününce, cari açıktaki artışın sürmesi çok riskli bir durumdur. Bu nedenle gelecek yıl belediye seçimleri var diye ağırdan almayıp, gereği neyse gecikmeden yapılmaya başlanmalı. Yoksa yapılan hataların, geciken kararların ülke ekonomisine, şirketlere, kurumlara ve kişilere olumsuz etkisi katlanarak artıyor.

Ama maalesef bu tablonun oluşmasına engel olmaları gereken Maliye Bakanı ve TCMB Başkanları bunu başaramamış olmalarına rağmen, önceki TCMB Başkanı Sayın Kavcıoğlu BDDK'nın başına atanmış durumda. TCMB'nın para politikalarını bankalarla uyumlu şekilde yürütmesi gerekir. BDDK'nın başında rasyonel politikaların tersini uygulamış olan önceki MB başkanının bulunması piyasalara güven vermek için yapılması gereken son hareketti bana göre. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_