Mehmet Şimşek Kabul Ederse Borsa Coşar!

29.05.2023 12:36
  •  A 

En büyük belirsizlik nedeni olan seçimler bitti. Mahalli seçimler sonrası büyük şehirleri kaybeden iktidar, genel seçimleri de kaybeder beklentisi ve uygulanan hala hatalı olduğunu düşündüğüm para politikaları yüzünden yabancı uzun  zamandır Türkiye'ye mesafeli duruyorlardı. ABD ve AB'li liderler seçimlerde iktidara yaramazsın diye ilişkileri de mesafeli tutuyorlardı. Ama seçim bitti ve iktidar meclis çoğunluğu dahil devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarını sürdüyor. 

Şimdi bu tabloda en büyük ve süren risk teşkil eden belirsizlik ekonomi ve para politikalarında devam ediyor. Eğer Mehmet Şimşek faiz değişimini kabul ettirerek cumhurbaşkanı kabinesinde yer alırsa, bu durum yabancı tarafından çok olumlu karşılanır. Uzun zamandır uzak duran yabancı Mehmet Şimşek ile birlikte yeniden çok yoğun şekilde giriş yapmaya başlar. Mehmet Şimşek açısından da, öncesinde kabinede daha güçlü bir rakip olan Babacan da olmayacağı için, partinin en güçlü ikinci kişisi durumuna gelmek teklifin kabulünü sağlayabilir. Ama dediğim gibi, para politikalarında değişimin kabulü halinde Şimşek kabinede yer alır görüşündeyim.

İşte eğer Şimşek kabineye girecek olursa, başta kchol ve sahol olmaz üzere, diğer tarafta da özel bankalar dahil yabancının yoğun girişini görürüz. BIST yeniden tavanlara sahne olur diye düşünüyorum. 

Ekonomi ve para politikarında uluslararası itibarı olan kadro değişimi yapılmaz, politikalardaki hatalardan dönüş olmazsa, bu dediklerimin hepsi hayal olur. Ama o durumda da, mevcut kadro ve politikalarla südürübelmenin imkanı olmadığını görmek zorunda kalırız. 

Para politikaları 2021'de değiştirilip, enflasyona rağmen faizler düşürülürken, dövize pat 10 Milyar Dolar çakarız, olmadı bir 10 Milyar Dolar daha satarız döviz spekülatörleri dağılır tezine inanarak bu politikalar uygulanmış olabilir. Şu an ise biten hatta eksiye dönen rezervlere rağmen bu dedikleri olmadığı için, bu politikaları kimler uygulattı ise, yanlış olduğu görülmüş durumda. 

Diğer taraftan ise, siyasi mesafeli duran batılı liderler Biden ve Macron başta birlikte çalışma isteklerini ifade eden kutlama mesajlarını anında yolladılar. Bu demek ki, dış ilişkilerde de hızlı düzelmeler görülecektir. Para politikası ısrarı ile bu fırsatların harcanmayacağını düşünüyorum.

Eğer doğru düşünüyorsam kayıpların çok hızlı telafi edildiğini göreceğimiz görüşündeyim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.05.2023
    22:52
  • 15.05.2023
    10:08

    Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Devamı »

  • 11.05.2023
    10:02

    Mart Ayı Cari Açık -4.48 Milyar Dolar! (Beklenti; 5.68 Milyar Dolar) TCMB Cari işlemler Dengesi Ocak-Mart -23.6 Milyar Dolar. Net Hata ve Noksan Mart Ayında -2.44 Milyar Dolar Net Hata ve Noksan Ocak-Mart döneminde -0.8 Milyar Dolar TCMB, Şubat ayı cari işleml... Devamı »

  • 10.05.2023
    23:11

    Arsan 11 Mayıs Perşembe işleme Açılıyor! 06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi sonrası işlem sırası kapatılan Arsan Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş.'den (şirket) talep edilen bilgilerin, son olarak şirketin 10/05/2023 tarihinde yaptığı özel durum açı... Devamı »

  • 03.05.2023
    10:00

    TÜFE Nisan'da Yıllık %43.68 geldi. Nisan ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %43,68, aylık %2,39 oldu - TÜİK TÜFE, 12 aylık ortalamalara göre Nisan ayında +67.20% (önceki ay: +70.20%) - TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu (T... Devamı »