Sıra TCMB'nda!

23.03.2023 09:43
  •  A 

ECB 50, FED 25 baz puanlık artış yaptı. Her iki merkez bankasının başkanı da enflasyon vurgusunu tekrarladılar. Önceliklerinin enflasyon olduğunu söylerek faiz artışlarını yaptılar. Sadece, son gelen veriler sonrasında 50 baz puanlık artış beklentisi varken yaşanan banka iflasları, faiz artışını 25 beklentiye düşürmüştü. FED de, bu beklentiye uydu ve 25 baz puanlık bir artış yaparak, haftalık faizi %4.75-%5 aralığına yükseltmiş oldu.

Bugün de TCMB faiz kararı açıklanacak. Beklenti faizlere dokunmayacağı yönünde. Biz zaten enflasyonla ilgisiz bir faiz uyguladığımız için, ekonomi bağlantılı bir faiz uygulaması yok. Seçimlerden evvel bir kez daha faiz indirimi yaparlar mı, bunu hangi ay yaparlar bilemiyorum. Beklenti sabit kalması yönünde, ama indirim gelirse de şaşırtıcı olmaz.

ABD'de faiz artışları sürecek olursa, yeni banka batışları ve resesyona girecek bir ekonomi riski söz konusu olabilir. ABD'li farklı seslerden 30000'e düşmesi beklenen DOW beklentisi de var, nasdaq rallisi bekleyenler de. 

BIST Tehlikeli Yerden Çıkacak Mı?
              BIST'in 4980 altında kalması halinde 4600 ve hatta biraz daha altına düşme riski teknik olarak borsanın baskılanmasına neden olur. İki gün bu seviyenin altında 4890 seviyesini test ettik ama sonra 5000 kapatmayı başardık. Umarım devamı gelir ve bir süredir yaşadığımız satış baskısının bittiğini görürüz. Stochasticler alıma uygun seviyelerde olmasına rağmen süren satışlar BIST'i zorlamaya başlamıştı. Bu açıdan dünkü kapanış önemliydi. Ama yine de gelen satışların şekli nedeniyle tedirginliğim sürüyor. Yabancı takası çok düşmemesine, şirketlerin geri alım ve Ziraat Bankasının da alım yapıyor olmasına rağmen, halen süren satışlar beni rahatsız ediyor. O nedenle dünkü kapanış yeterli değil. Devamında da yükselişin sürdüğünü görmemiz halinde rahatlamak daha doğru olur diye düşünüyorum.

Kısacası tekrar söyleyeyim; özel bankalar, ana holdingler, petro kimyalar, çimentolar, kısmi demirçelikler, sise, ulaştırmalar, gıdalar, teknoloji perakendecileri, otomotivler dahil, gördüğünüz gibi daha sayabileceğimiz genel sektörler ciddi iskontolar içeriyorlar. Sadece seçim ve sonrasına yönelik risk ve belirsizlikler nedeniyle bu baskı görülüyor. Ama daha da olmaz, düşmez diyemediğim için dikkatli olmakta yarar var diyorum.

Bununla birlikte düştükçe seçim sonrasını da göze alarak, orta-uzun vade taşıyacağım diyerek, bu ve altındaki fiyatlarda kademeli alıma devam etmeyi doğru görüyorum. Ama bir süre maliyetli kalabilirsiniz. Doğal olarak ellerinizdeki hisseler için de beklentilerimi koruyorum. Ama aynı nedenlerle onlar için de bir süre beklemek durumunda kalacağız görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_