BIST Teknik Bir Yükseliş Yaşayabilir!

02.04.2015 08:56
  •  A 

         Bu görüşümün tek bir şartını özellikle belirtmek istiyorum;  eğer gündemi sarsan provakatif olayların bir yenisi daha yaşanmaz ve BIST yakın vadede 80.400 seviyesinin altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.748'i, sonra da 86.000 civarlarını görebilir. BIST'in ve banka hisselerinin teknikleri bu görüşümü destekleyen görünümler veriyor. Tekrar ediyorum, Şubat ayının başından itibaren beklemediğimiz gelişmeler nedeniyle dış piyasalardan olumsuz ayrışmış bulunuyoruz. Beklentileri bozabilecek yeni gündem dışı gelişmeler olmadığı takdirde, BIST'in biraz soluklanması beklenen bir gelişme olur. 

        Dün ABD'den gelen verilerdeki kısmi bozulma, ABD petrol stoklarının artmaya devam etmesi, İran ile süren nükleer müzakerelerden uzlaşma çıkması halinde brent petrolde hızlı ve yeni bir düşüş daha görülme ihtimali özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülke borsalarını destekleyecek gelişmelerdir. Yarın gelecek ABD tarım dışı istihdam verisinde beklentilerden biraz kötü sonuçların bile gelmesi piyasalara olumlu yansıma yaptırabilir. Ancak eninde sonunda başlayacak olan FED faiz artışından korkmak yerine, bir an önce başlasa da, bu konunun artık o kadarda büyütülmemesi gereken bir konu olduğu görülebilse diyorum. 

        Ekonomiden Kötü Sinyaller Geliyor!
        Yakın yazılarımda da yazdığım nedenlerle büyümenin ve ihracatın düşmüş olabileceğini yazmıştım. Hatta yılın ilk iki çeyreği için de benzer durumun sürmesini bekliyordum. Bence dün gelen ihracat rakamları bu beklentiye paralel sonuçlar içeriyor. Bu verilerden herkes kendisine bir sonuç çıkartmalı! TCMB faizlerin düşmesi görüşüne muhalefetti bırakması gerektiğini anlamalı. Büyüyemeyen Türkiye'nin, bir çok sorunları yaşamaya başlayacağını görmeli. Ama iktidar olan ve karar alıcı noktasındaki siyasiler de, sadece TCMB para politikası araçları ile, kalıcı bir yüksek büyüme ve düşük enflasyon başarısı sağlanamayacağını anlamalılar. Topu sadece yıllardır yaptıkları gibi TCMB'nın üstüne atmayıp, en kısa süre içinde katma değerli üretimi ve doğrudan yatırımları arttıracak yapısal reformları hızla gerçekleştirmeliler.

        Ancak, moralleri bozan ihracat ve büyüme oranlarındaki düşmenin, en kötü ihtimalle 3'ncü çeyrekten itibaren, Avrupa'da başlayacak talep artışı desteği ile birlikte yeniden yükselmeye başlamasını bekliyorum. Yani 2015'in özellikle ikinci yarısı için anlatılanlar gibi karamsar değilim. Tam tersi hatta iyimserim bile diyebiliriz.

        Yatırımcı Ne Yapmalı?
        Peki bu ortamda yatırımcı ne yapmalıdır? Ben yaşanan ekstra gelişmeler nedeniyle olması gerekenden fazla düştüğümüze inanıyorum. BIST'in ve bir çok hissenin bulunduğu fiyatlardan daha yüksek değerlerde olması gerektiğine inanıyorum. Ancak, her hangi bir sebeple bozulan piyasalarda, özellikle panik yaratan gelişmeler olduğu zaman alıcılar azaldığı için düşüş yaşanması kolay olur. Maalesef Şubat başından beri, beklenmeyen ani gündemler nedeniyle bir çok kez panik ortamı yaşandı. Bu durum halen sürüyor. Türkiye'nin en büyük hukuk binası teröristlerin eylemlerine sahne olabiliyor. En iyi korunacak kişilerin başında olan bir savcı, hem de makamında rehin alınıp haince öldürüyor. Tüm Türkiye henüz nedeni tam tespit edilemeyen bir sebepten ötürü aniden karanlığa gömülüyor. Emniyet binalarına intihar eylemleri yaşanıyor. Thyao uçaklarında bomba ihbarları artmaya başladı. İyice yaklaştığımız seçimler ve barış süreci görüşmeleri nedeniyle bu riskler benzer şekilde yine yaşanabilir. Böyle olunca da, maalesef hisseler olması gereken değerlerinin altına inebiliyor.

        Ben böyle sebeplerden kaynaklı düşüşlerin her an yukarı tepkiler yaratabileceği görüşündeyim. Bu nedenle, yüksek maliyetli yakalandığını düşünen yatırımcıların sakin bir şekilde panik yapmadan izleyici konumuna geçmelerini, morallerini fazla bozmamalarını doğru davranışlar olarak görüyorum. Eğer düşündüğüm gibi AB ülkelerinde yıl sonuna doğru ekonomik düzelme başlayacaksa, Türkiye bu sinyallerden daha önce ekonomik verilerinde iyileşme yaşayacaktır.

         Mevcut kur seviyelerinin de kalıcı olmayacağını, en geç seçimler sonrasında kurlarda gevşemelerin başlamasını ve kur artışı nedenli streslerin azalmasını bekliyorum. BIST için olası teknik beklentilerimi Destek-Direnç Tablosu verilerinden takip edebilirsiniz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.04.2015
    09:17

    Türkiye Karanlığa Gömüldü! Dün Türkiye tam bir kaos yaşadı. Saat 10:36'da aniden tüm Türkiye'de elektrikler kesildi. Sanayi, üretim, yaşam büyük darbe aldı. Elektrikli sistemleri kullanan her yerde aksamalar yaşandı. Başbakan ve enerji bakanından, siber saldırılar ve terör dahil tüm ihtima... Devamı »

  • 31.03.2015
    09:07

    Bugün saat 10:00'da 2014 son çeyrek büyüme verimiz gelecek. Beklentilerde bir sürpriz olursa olumsuz yönde olabilir düşüncesi hakim. Ben ise artık 2014'ü geride bıraktım. Ne gelirse gelsin benim için 2015 daha önemli olacak. Hesapta olmayan ISİD çatışmaları nedeniyle sınır komşularımızda çetin savşl... Devamı »

  • 30.03.2015
    08:58

    Bu hafta iç ve dış piyasalar için yine önemli bir hafta. Salı günü içeride 4.çeyrek büyüme verisi ve Şubat cari açık rakamları açıklanacak. Cuma günü ise yine içeride Mart enflasyon verisi var. TCMB faiz indirim beklentileri için bu veri önemli bir veri olacak. Aynı zamanda tüm dünyanın ilgilendiği ... Devamı »

  • 27.03.2015
    08:55

    Zıt Gap Boşlukları Oluştu! 19 Mart açılışı ile 79.942 seviyesinde bir gap boşluğumuz oluşmuştu. Ama dün seans başında düşüşle açılan grafiklerimiz nedeniyle bu sefer de yukarıda kalan gap boşluklarımız oluştu. Bu gap'ler öncekilere göre zıt yönlü gap seviyeleri. Yani aşağıda kalanları kap... Devamı »

  • 26.03.2015
    12:47

    BIST'in geçen hafta oluşan gap'lerine dikkat çekmiştik. Oluşan gap'ler düşük fiyatlarda olduğu için riskliydi. Nitekim bir kaç gündür yaşanan düşüşlere, bugünkü düşüş de eklenince uyardığımız gap'lerin çoğu bugün kapandı. Kapanmayan sadece 79.942 seviyesindeki BIST ve 7,67'de kalan Akbnk gap'leri ka... Devamı »